Nieuwsbrief 19 januari: bezoek aan Vogel 2018 in Zwolle, de Nederlandse Kampioenschappen

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Neem een kijkje in de Vogelevenement.com fotogalerij: klik hier


Ik sprak in mijn podcast zondag over mijn bezoek aan Vogel 2018 in Zwolle. In één woord: top!

Net zoals vorig jaar bracht ik samen met 3 collega liefhebbers van De Witte Valk Opwijk een bezoek aan de Nederlandse Kampioenschappen. Op donderdagochtend voor 7u op weg en na een moeizame rit kwamen we iets na 10 aan in Zwolle. Vlot parking gevonden en met onze E-tickets waren we ook meteen binnen. Dat zat alvast goed. Er was al redelijk wat volk aanwezig maar geen massa zoals met de vogelbeurs in september. Nog ruim tijd voor een koffie dus.

Vogel 2018 inkom

Om 11u gingen de deuren open en voorbij de fantastische inkom, gingen we meteen door naar de vogelverkoop. In tegenstelling tot vorig jaar in Apeldoorn, was deze nu rechts achteraan gepositioneerd. Iets kleiner volgens mij en het was dan ook over de koppen lopen. Gelukkig geen wantoestanden en iedereen bleef vriendelijk. Ik denk dat er wat minder verkoopsvogels waren, maar er zat hier en daar best wel leuk spul tussen. Ik heb nog even bij enkele Pastel Bleekrug grijze Zebravinken gestaan, maar heb ze uiteindelijk toch laten zitten omdat ik al genoeg op mijn kweekhok heb zitten. Ze zijn wel verhuisd naar 2 collega kwekers uit België.

Het voordeel van de zaal in Apeldoorn is dat de vogelverkoop boven is en dus volledig gescheiden van de show. Je had ook een fantastisch zicht over de rest van de zaal en dat was meer dan de moeite waard. Dat neemt niet weg dat de zaal in Zwolle wat meer mogelijkheden heeft. Ruime parking, nog meer ruimte met aparte cafetaria en aanwezigheid van andere zaal. Zeker met het oog op het Wereldkampioenschap in 2019, is dat een goede zaak. De verlichting moet wel beter. Teveel schaduw in de kooien was echt problematisch om deftig de kleur van de vogels te bekijken. Zeker bij de eerste rij Zebravinken was dit niet te doen. Na de middag leek het een tikje beter. Wat extra verlichting dan? Gelukkig was de keuring wel bij extra kunstlicht gedaan dus dat zat zeker goed.

Bezoekers Vogel 2018

Ik weet geen exacte aantallen, maar er zouden meer dan 11000 vogels aanwezig geweest zijn. Dat is een mooi aantal, maar wel minder dan Vogel 2017. Misschien de eerste keer Zwolle? Of minder gunstige locatie voor enkele liefhebbers? Het kan ook gewoon een minder kweekseizoen geweest zijn.

Mijn aandacht ging uiteraard vooral naar de Zebravinken en exoten. Bij de Zebravinken vielen me vooral de grijzen en bleekruggen op. Grijs kweek ik zelf ook dus dat spreekt voor zich. Model, formaat en kleur waren meer dan goed bij heel wat grijzen. Ik wou er meteen enkele meenemen. Bij de bleekrug grijzen sprongen die van Jan Pastoor eruit. Zowel kwa formaat als kwa kleur. Het is de eerste keer dat ik ze ‘in het echt zie’ en ik was aangenaam verrast. Ik zie regelmatig wat foto’s passeren op Facebooken uiteraard ook de discussies rond Engels of niet. De Bleekrug grijze die ik gezien waren niet te Engels. Hier en daar wat zware borst en dat zal deels wel met Engels bloed te maken hebben. Maar geen overdreven korte bekken of lange bevedering. Verder moet het wel niet gaan. Ze zijn goed zo. Laten we daar nu mee verder gaan zonder er Kanaries van te maken.

Zebravinken Vogel 2018

Wat ik ook altijd leuk vind aan grote vogelshows zijn de aanwezige handelaars en producenten van vogelmateriaal. Dat geeft me de kans om alles eens te bekijken en nieuwe producten te ontdekken. Uiteraard luister ik ook graag eens de verkoopsuitleg van het nieuwe wonderproduct tegen bloedluis :). Zolang het de vogels niet schaadt, kan proberen zeker geen kwaad.

Al bij al een trip die meer dan de moeite waard was. Volgend jaar ga ik zeker terug om een kijkje te nemen op de Wereldkampioenschappen.

Wil je nog wat meer weten over Vogel 2018? Luister dan naar aflevering 3 van mijn podcast: Luister hier


Je zal ook merken dat er een link naar Podcast is toegevoegd. Voor wie podcast niet kent, dat is een audio opname van een gesprek tussen verschillende personen of gewoon van één persoon die iets vertelt. Omdat ik wat verder wil gaan dan de nieuwsbrief, ben ik daarmee aan het experimenteren. Op deze pagina vind je alle opnames. Luister er eens naar en geef me je feedback. Wat denk je ervan? Wat zou je me graag horen vertellen? Kan je de podcast vlot beluisteren op deze manier?

Luister naar de podcast: klik hier

Aflevering 1: Eivoer recept — Vogelevenement.com
Aflevering 2: 2018, kweek & Perle Morbide — Vogelevenement.com
Aflevering 3: Vogel 2018 en Zebravinken — Vogelevenement.com


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Aflevering 1 van Fwiet! Fwiet! met Jan Rodts, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen van Begijn Le Bleu op #SoundCloud
Video: Australian parrots
Specht en koningsparkiet (nu echt met video))

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelbeurs De Groenvink Ham
Vogelbeurs Echt en omstreken

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogelverkoop De Zanglijster Leefdaal
Grootste vogelbeurs van het Waasland
Grote verkoops en ruilbeurs ingericht door westvlaamse parkietenclub met medewerking van K.B.O.F. de pestvogel HOOGLEDE

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on January 19, 2018 .

Foto van de week: Woestijnbuizerd tijdens Gouden Ring Show Roeselare

Elke week kies ik voor jou een foto uit die te maken heeft met de vogelliefhebberij. Een foto van de bezigheden tijdens een vogeltentoonstelling, de bezoekers van een vogelbeurs en uiteraard ook heel wat foto's van de vogels op mijn vogelhok.

Heb je zelf een leuke foto? Aarzel dan niet en stuur deze naar mij door. Één van de komende weken zie je dan jouw foto verschijnen op Vogelevenement.com.

Woestijnbuizerd tijdens Gouden Ring Show

Deze Woestijnbuizerd was te bewonderen tijdens de Gouden Ring Show in Roeselare.

Posted on January 17, 2018 .

Nieuwsbrief 12 januari: Perle Morbide, fotogalerij, podcast en Vogel 2018

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Afgelopen week kwam ik toevallig op Facebook een vraag tegen over Perle Morbide en het gebruik ervan. De vraag ging erover of de fruitversie ook droog te gebruiken is. Alhoewel daar nog niet echt een sluitend antwoord over is, heb ik toch weer wat bijgeleerd. Ik geef nu 2 jaar Perle Morbide bij mijn eivoer en ben daar zeer tevreden over. De verhouding bij mij is 1 maat Perle Morbide en 5 à 6 maten eivoer. Volgens mij kan je Perle Morbide niet droog geven. Tot vorige week gebruikte ik 1 maat Perle Morbide die ik liet weken in 2 maten water. Nadien meng ik dat met het eivoer. Volgens enkele collega liefhebbers is die verhouding niet correct. Op de verpakking staat: 100g Perle Morbide met 200g water. Dat lijkt op verhouding 1:2 maar er is een verschil in soortelijk gewicht. Ik ben dit dus gaan nawegen en gebruik vanaf nu verhouding 1:1,5. Dus 1 maat Perle Morbide met 1,5 maat water. Zo zie je maar. We leren nog elke dag bij.

Perle Morbide

Er is deze week nog wel meer gebeurd. Mogelijk heb je al gemerkt dat er enkele nieuwe dingen te vinden zijn op de website. Eerst en vooral is er nu een fotogalerij. Hier kan je foto's vinden van mijn kweekhok met Gouldamadines en Zebravinken, vogeltentoonstellingen en vogelbeurzen en nog veel meer.

Neem dus zeker een kijkje: klik hier

Je zal ook merken dat er een link naar Podcast is toegevoegd. Voor wie podcast niet kent, dat is een audio opname van een gesprek tussen verschillende personen of gewoon van één persoon die iets vertelt. Omdat ik wat verder wil gaan dan de nieuwsbrief, ben ik daarmee aan het experimenteren. Op deze pagina kan je alvast enkele korte opnames vinden. Luister er eens naar en geef me je feedback. Wat denk je ervan? Wat zou je me graag horen vertellen? Kan je de podcast vlot beluisteren op deze manier?

Luister naar de podcast: klik hier

Gisteren bezoek gebracht aan Vogel 2018, daarover volgende week meer. Was jij onder de indruk? Laat het me weten.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Badderende vink in bosmeertje (video) – VogelBlad
Zeevogels duiken wereldwijd in het rood | Natuurpunt

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt
Vogelbeurs De Witte Merel Vosselaar
Vogelbeurs DE WITTE MUS LICHTERVELDE

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogelbeurs Echt en omstreken
Vogelverkoop De Zanglijster Leefdaal
Grootste vogelbeurs van het Waasland

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on January 12, 2018 .

Foto van de week: Gould en Zebravink showen zich

Elke week kies ik voor jou een foto uit die te maken heeft met de vogelliefhebberij. Een foto van de bezigheden tijdens een vogeltentoonstelling, de bezoekers van een vogelbeurs en uiteraard ook heel wat foto's van de vogels op mijn vogelhok.

Heb je zelf een leuke foto? Aarzel dan niet en stuur deze naar mij door. Één van de komende weken zie je dan jouw foto verschijnen op Vogelevenement.com.

Gould en Zebravink showen zich

Van zodra ik Trosgierst in de vlucht hang, zijn de Gouldamadines op post. Deze keer waagde ook een Zebravink zich tussen de Goulds. Camera of niet, aan Trosgierst kunnen ze niet weerstaan.

Posted on January 10, 2018 .

Nieuwsbrief 5 januari: bedankt AplusBirds, Kaf-O-Matic en Rings4Wings

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Begin februari is het zover, dan begint het kweekseizoen voor de Zebravinken en Gould. Vanaf nu krijgen ze volop badwater, eivoer, trosgierst en Zaadmengeling. Vooral badwater is belangrijk want dat is wat Zebravinken aanzet tot de kweek. Ik boots als het ware het Australisch regenseizoen na.

We zijn inmiddels 2018, een nieuw jaar en enkele nieuwe doelen. Uiteraard zet ik hoog in op een uitstekend kweekseizoen en daaropvolgende tentoonstellingen. Voor Vogelevenement.com denk ik na over enkele nieuwigheden: een podcast, meer aandacht voor foto's, een boekje. Ik ben al volop aan het experimenteren, binnenkort meer daarover.

Ik wil meteen ook de 3 sponsors van Vogelevenement.com bedanken: AplusBirds, Kaf-O-Matic en Rings4Wings.

Bij AplusBirds koop ik het meeste gerief voor mijn vogels. Franky heeft uitstekende zaadmengelingen en is ook altijd bereikbaar voor advies. Al mijn vogels krijgen de A+ Zebravinkenmix, een aanrader

Kaf-O-Matic ken je uiteraard van hun kafmolen. Ik gebruik deze zelf ook. Minder dan vroeger omdat ik in silo's voeder, maar wanneer nodig doet die altijd zijn job. Kijk zeker ook eens naar de luchtreinigers op de website.

Rings4Wings heeft een uitgebreid aanbod en jij gebruikt mogelijk ook de kunststof ringen die je verkrijgt via KBOF. Daarnaast gebruik ook de elastische kleuringen. Ik heb de witte en die zijn op splitvogels makkelijk te herkennen. De zwarte gebruik ik om de beste jongen meteen aan te duiden na het uitvliegen.

Het is mede dankzij deze sponsors dat Vogelevenement.com bestaat. Bedankt!


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Barmsijzen en nog eens barmsijzen!
Angst voor honger drijft Siberische vogels massaal naar België

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Grote verkoops en ruilbeurs in gericht door W.P.C. en K.B.O.F. OOSTNIEUWKERKE
Vogelbeurs 't Sieske

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogelverkoop De Breese Kanarie — Vogelevenement.com
Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt
Vogelbeurs De Witte Merel Vosselaar
Vogelbeurs DE WITTE MUS LICHTERVELDE
Vogelbeurs Echt en omstreken

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on January 5, 2018 .

Foto van de week: Goud en Zilver op Provinciaal Kampioenschap Oost-Vlaanderen

Elke week kies ik voor jou een foto uit die te maken heeft met de vogelliefhebberij. Een foto van de bezigheden tijdens een vogeltentoonstelling, de bezoekers van een vogelbeurs en uiteraard ook heel wat foto's van de vogels op mijn vogelhok.

Heb je zelf een leuke foto? Aarzel dan niet en stuur deze naar mij door. Één van de komende weken zie je dan jouw foto verschijnen op Vogelevenement.com.

Goud en Zilver op Provinciaal Kampioenschap Oost-Vlaanderen

In november behaalden mijn Zebravinken goud en zilver op het KBOF Provinciaal Kampioenschap georganiseerd door De Sneeuwgors Temse.

Posted on January 3, 2018 .

Nieuwsbrief 29 december: op bezoek bij François Janssens

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Bedankt voor de reacties op mijn artikel van vorige week over de voeding van mijn Zebravinken. Ik kreeg van enkele collegakwekers de tip op eerst de olie met het zaad te vermengen en dan pas het poeder. Ik heb dat nu gedaan en dat zorgt er inderdaad voor dat het poeder meteen plakt en niet naar de bodem van het emmertje zakt. De reden dat ik het anders deed, is simpel. Ik meng liever 'droog' opdat alles goed verdeeld zou zijn.

Ik ging afgelopen week op bezoek bij François Janssens, collega Zebravinkkweker en voorzitter van de Belgische Zebravinken Club. Ik kon nog iets gebruiken uit de grijsserie en zo kon ik nog eens zijn kweekhok bewonderen. Dat was inmiddels al ruime tijd geleden. Na een fantastisch tentoonstellingsseizoen, was François reeds bezig met de kweekvoorbereiding. Ik duim alvast mee voor een even goed kweekseizoen als het vorige. Naast de tentoonstellingen, BZC en het delen van enkele ervaringen met supplementen was er nog meer dan voldoende gespreksstof. Voor we het wisten waren we 2 uur verder. Over onze hobby, Zebravinken en de vogelliefhebberij in het algemeen, valt duidelijk veel te vertellen. Iets na de middag was het tijd om naar huis te gaan, van het noorden van het land terug naar het centrum 🙂.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Winter is coming: begin nu al te voederen voor wintervogels
Vechtende fazanten op Schiermonnikoog (video)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Dit weekend staat er niets op de planning. Prettige feestdagen!

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Grote verkoops en ruilbeurs in gericht door W.P.C. en K.B.O.F. OOSTNIEUWKERKE
Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt
Vogelverkoop De Breese Kanarie — Vogelevenement.com

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 29, 2017 .

Foto van de week: Vogels kijken op Provinciaal Kampioenschap

Elke week kies ik voor jou een foto uit die te maken heeft met de vogelliefhebberij. Een foto van de bezigheden tijdens een vogeltentoonstelling, de bezoekers van een vogelbeurs en uiteraard ook heel wat foto's van de vogels op mijn vogelhok.

Heb je zelf een leuke foto? Aarzel dan niet en stuur deze naar mij door. Één van de komende weken zie je dan jouw foto verschijnen op Vogelevenement.com.

Vogels kijken op Provinciaal Kampioenschap

Samen met Jean-Marie naar de vogels gaan kijken in Temse. De Witte Valk Opwijk was goed vertegenwoordigd.

Posted on December 27, 2017 .

Nieuwsbrief 22 december: mijn ervaringen na een halfjaar COMED

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Vrijdag tijdens de vergadering van De Witte Valk Opwijk, heb ik onze leden wat meer verteld over mijn ervaringen met COMED supplementen. Ik gebruik deze producten nu 5 maanden en na mijn bezoek aan dierenartsenpraktijk Trigenio, is dit het ideale moment om eens stil te staan bij de resultaten.

In een presentatie van een klein uurtje, vertelde ik waarom ik begonnen ben met COMED supplementen, hoe ik er mee omga en welke producten ik gebruik om mijn Zebravinken en Gouldamadines in topconditie te brengen. Uiteraard sprak ik ook over de resultaten die ik zie.

Vorige week vertelde ik je al over mijn bezoek aan Trigenio. Tijdens het onderzoek stelde ik de vraag of supplementen nodig waren. Ik stelde deze vraag omdat vele collega liefhebbers wel eens vreemd durven kijken als ik opsom wat ik vandaag gebruik. Volgens de dierenarts zijn een aantal supplementen zeker en vast nuttig voor wie gaat tentoonstellen en gaat kweken in de winter. We vragen veel van onze vogels. Ze moeten presteren en net zoals bij een topsporter, kunnen onze vogels elke ondersteuning gebruiken. Veel hangt uiteraard af van de omstandigheden op je kweekhok. Voor de aanmaak van vitamine D hebben vogels direct zonlicht nodig. Niet evident op de meeste kweekhokken. De dierenarts vertelde mij een anekdote van een Kanariekweker waarvan de Kanaries een calciumgebrek hadden. Volgens de kweker onmogelijk want hij gaf calcium in verschillende vormen (supplementen, sepia enz...). Zonder vitamine D wordt Calcium onvoldoende opgenomen. Onze vogels kunnen niet alles zelf aanmaken. Sommige bouwstoffen moeten we hen dus op de één of andere manier aanbieden.

Supplementen of medicatie.
Voor mij persoonlijk zijn supplementen producten die de vogels ondersteunen in hun dagelijkse afweer en opbouw. Medicatie dient enkel om zieke vogels te genezen. Kuren kan maar doe ik enkel nog in samenspraak met een dierenarts. Preventief kuren verhoogt enkel het risico op resistentie.

Waarom COMED supplementen?
De voorbije 2 jaar waren mijn kweekresultaten niet echt goed. Mijn vogels waren in goede gezondheid, maar nooit echt top. Tijdens de jongvogeldag van LZC, volgde ik de presentatie van Marie Jorissen van COMED. Het verhaal dat ze bracht sprak mij aan. Ik maakte een afspraak en ging langs voor wat meer uitleg. Samen met Jean-Louis Jorissen overliep ik mijn ervaringen en producten die ik dan gaf aan mijn vogels. We kwamen tot een schemaatje en ik ging er mee aan de slag.

Maatbeker

’Meten is weten.’
Het is belangrijk om COMED te doseren op de totale hoeveelheid voeding. Ik ging dus aan de slag en kwam tot een simpel systeem zodat ik gedurende het hele jaar een idee heb van hoeveel mijn Zebravinken en Goulds eten. Ik heb een potje van 160g en elke keer ik eten geef, noteer ik hoeveel potjes ik gebruik. Eenvoudig en effectief. Momenteel nemen mijn vogels ongeveer 2,5 kg zaadmengeling tot zich. Dat is ongeveer 35g per vogel elke week. Tegelijk hou ik al mijn ervaringen bij. Welke verschillen merk ik op? Wat als ik COMED op eivoer doe in plaats van zaadmengeling?

Meten is weten

Regelmaat.
Ik dien alle supplementen elke dag toe. Jean-Louis vertelde me dat bacteriën ook geen dag verlof nemen. Beter elke dag een halve dosering dan af en toe eens iets toedienen. Door elke dag de juiste supplementen ter beschikking te stellen, ondersteun je je vogels constant om een optimale conditie te onderhouden. Door deze regelmaat, merk ik zelf ook sneller op wanneer een vogel wat minder zit. Omdat ik er zelf ook nog regelmatiger mee bezig ben. Ik slag geen dag meer over, dat deed ik vroeger wel.

Discipline.
Zoals gezegd, ik sla geen dag meer over. Ik wil weten of mijn aanpak werkt, dus moet ik deze consequent opvolgen. Het is ook een investering want COMED is niet goedkoop. Ik heb dit er voor over, we zijn tenslotte met levende wezens bezig. De investering stimuleert me wel om nog extra mijn best te doen. Het zou zonde zijn om wat aan te modderen.

Opzoekwerk.
Een presentatie, een bezoek. Dat is lang niet alles. Ik heb kwekers gecontacteerd die COMED al gebruiken, ervaringen gelezen op het internet. Vooral duivenkwekers valt me op. De stelling die ik vaag tegenkom is 'Eens COMED, altijd COMED.'. Ik durf dat nog niet zeggen, maar het geeft me wel vertrouwen in mijn 'experiment'. Sinds mijn eerste bezoek aan COMED in juli, email ik ook regelmatig met Jean-Louis. Vragen, extra informatie en mijn ervaringen, het komt allemaal aan bod. Het is leuk om ook de mensen achter deze producten te kennen.

ervaringen

Welke producten gebruik ik nu?

Supplementen

Water.
In het water geef ik 5 dagen Roni en Clean Oral. Roni zorgt ervoor dat de vogels zelf de zuurtegraad in hun krop zuur genoeg kunnen maken. Waar appelazijn maar een heel klein beetje invloed heeft, doet Roni echt wat het moet doen. Het heeft trouwens een sterke geur waarin je ook Look zal herkennen. Clean Oral is Prebiotica. De andere 2 dagen geef ik Kadrie en Catosal in het water. Kadrie is een vitaminenpreparaat van Trigenio en Catosal ben ik net mee begonnen. Bedoeling is om de vogels te stimuleren voor het kweekseizoen. Ik maak elke dag vers water klaar per liter. Meer heb ik niet nodig. Zeker voor de vitamines is het belangrijk om dit elke dag vers toe te dienen.

water

Zaadmengeling.
Het merendeel van de supplementen geef ik via de zaadmengeling. Winmix, Levicom, Stopmite en Curol. Ik meng eerst de droge supplementen onder het eten en voeg nadien de olie toe. Winmix bevat vitamines, aminozuren, mineralen... Levicom is verrijkte biergist en bevat veel eiwitten. Stopmite is parasietwerend en kan je ook gewoon in het hok strooien. Curol is olie waar ze energie uit halen. Tegelijk zorgt deze olie ervoor dat het poeder aan de zaden blijft hangen zodat de vogels het opnemen wanneer ze de zaden pellen. Tijdens het tentoonstellingsseizoen heb ik nog een staal toegevoegd van gelijkaardig product als Exibi om de vogels wat dominanter te maken zodat ze zich showen op de TT. Deze mengeling maak ik klaar op zondag. 2,5 kg in een emmertje. Net voldoende voor een week.

zaadmengeling

Eivoer.
Mijn eivoer is een mengeling van Perle Morbide, 2 of 3 soorten eivoer en eventueel wat C19 en Weegbree. Dosering: 1 maat Perle Morbide, 2 maten water, 2 maten Orlux Gold Patee, 3 maten King eivoer en 1 maat ander eivoer (vandaag Lus eivoer), 1 koffielepel Weegbree en 1 soeplepel C19. Ik heb mijn eivoer dus wat gewijzigd. Vooral omdat ik momenteel geen supplementen via eivoer geef. Sinds ik Perle Morbide toevoeg, nemen mijn Zebravinken en Goulds hun eivoer veel beter op.

eivoer

Deze werkwijze pas ik nu ongeveer een half jaar toe. Dat wil zeggen tijdens de rui- en rustperiode en tijdens het tentoonstellingsseizoen. Wat me opviel is dat mijn vogels beter dan anders door de rui geraakt zijn. Nog sprekender zijn mijn bevinden tijdens het tentoonstellingsseizoen. Vanaf midden september tot midden december heb ik mijn 16 tentoonstellingsvogels topfit kunnen houden. Ze haalden goede resultaten en enkel op het Provinciaal Kampioenschap was de conditie een tikje minder. 2 weken later zaten ze echter terug topfit tijdens de show in Dilbeek. Mijn bezoek aan de dierenarts bevestigde mijn bevindingen. Mijn Zebravinken en Goulds zijn in topvorm. En vooral, er is een duidelijk verschil met 2 voorgaande jaren.

resultaat

Ik ben dus tevreden over de resultaten van mijn ‘experiment’. Nu start de kweekvoorbereiding en het kweekseizoen. Na de kweek maak ik uiteraard een nieuwe evaluatie. Vandaag ziet alles er zeer goed uit dus ik heb er vertrouwen in. Ondertussen hou ik ook contact met COMED om mijn ervaringen te delen en bij te sturen waar nodig.

Hou dus zeker Vogelevenement.com in de gaten voor meer nieuws. Heb jij vragen over mijn ervaringen en verzorging? Contacteer me dan zeker en vast. Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen en tips.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Paradijselijk: buizerd en ijsvogels naast elkaar (video)
Groenlingen op zonnebloemen (video)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelverkoop Pestvogel Westrand

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Grote verkoops en ruilbeurs in gericht door W.P.C. en K.B.O.F. OOSTNIEUWKERKE
Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 22, 2017 .

Foto van de week: Noordse Barmsijs

Elke week kies ik voor jou een foto uit die te maken heeft met de vogelliefhebberij. Een foto van de bezigheden tijdens een vogeltentoonstelling, de bezoekers van een vogelbeurs en uiteraard ook heel wat foto's van de vogels op mijn vogelhok.

Heb je zelf een leuke foto? Aarzel dan niet en stuur deze naar mij door. Één van de komende weken zie je dan jouw foto verschijnen op Vogelevenement.com.

Noordse Barmsijs

Best een mooi vogeltje, zo’n Noordse Barmsijs.

Posted on December 20, 2017 .