Nieuwsbrief 16 december: kweekvoorbereiding Trigenio

Organiseer jij of je vogelclub een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Vorig jaar ging ik voor het eerst bij Trigenio langs voor een preventief onderzoek van mijn Zebravinken voor aanvang van de kweek. Tijdens het panelgesprek op het BZC Zebravinkenfeest vertelde Peter Coutteel dat kuren en supplementen niet altijd nodig zijn. Wat je geeft (of niet geeft) hangt af van wat je vogels nodig hebben. Om te vermijden dat je tijdens het kweekseizoen geconfronteerd wordt met problemen, raadde hij een preventief onderzoek aan voor de kweek.

Dit jaar maakte ik een afspraak ongeveer 8 weken voor ik wil starten met de kweek. Zaterdag 10 december want ik wil ergens half februari starten met de kweek. Waarom 8 weken vooraf? De kweekvoorbereiding neemt normaal 4 tot 6 weken in beslag en je hebt dan nog 2 weken op overschot om eventueel bij te sturen of te kuren als er een probleem is.

De avond voordien zetten ik 4 Zebravinken per 2 klaar in een tentoonstellingskooi met onderin een blad papier. Dat blad papier is de beste methode om de uitwerpselen op te vangen die dan de volgende dag door de dierenarts onderzocht kunnen worden. Mijn Zebravinken zitten momenteel verspreid over 4 vluchten. Vogels die tentoonstellingen hebben meegedaan en de rest die thuis bleven. Uiteraard mannen en poppen apart. Door uit elke vlucht een vogel mee te nemen, ben ik zeker van een representatieve controle.

De dierenarts bekijkt eerst de vogels eens en gaat dan meteen de mest bekijken onder de microscoop. Heeft de vogel last van schimmels, een bacterie of iets anders? Waar nodig stelt de dierenarts een behandeling voor. In mijn geval controleerde de dierenarts de mest uit beide kooien. Tijdens de controle bespreken we ook eventuele problemen of opmerkingen van afgelopen kweekseizoen. Waar ik vorig jaar nog de opmerking kreeg dat de pootjes van mijn Zebravinken vrij ruw en 'slap' waren voor jonge vogels, bleek dat nu geen probleem te zijn. Mijn aanpassingen aan de stokken en toevoegen van Vigo-Carnitine aan het drinkwater hebben duidelijk effect gehad. Voor het komende kweekseizoen is Vigo-Carnitine niet meer noodzakelijk, dus dat geef ik enkel nog tijdens de kweekvoorbereiding tot het flesje leeg is. Na het mestonderzoek wordt elke vogel individueel nog eens onderzocht: controle van de poten, vleugelpennen en bek. Geen te scherp borstbeen? Allemaal dingen die we zelf ook kunnen doen maar ik vind het toch nuttig dat dit ook eens door iemand anders gebeurd die mijn Zebravinken niet kent. Met een wattenstaafje wordt dan nog een staaltje uit bek/krop genomen en dat gaat ook onder de microscoop.

Ik overloop met de dierenarts nog even welke supplementen ik vorig jaar gaf en vraag of deze nog nodig zijn. Vigo-Carnitine kan ik schrappen na de kweekvoorbereiding en de rest mag ik behouden. Omdat ik afgelopen kweekseizoen merkte dat mijn jonge vogels hun moeilijkste moment kennen bij het zelfstandig zetten, stelde ik de vraag wat daar aan te doen is. Ruime vlucht, eivoer, trosgierst en extra platzaad zijn een goed begin. Omdat dit een stressvolle periode is voor de vogels, kan het nuttig zijn om een weekje te kuren met Paraplus. Ik zal dus mijn jonge vogels extra in de gaten houden en indien nodig dat toch eens proberen. Standaard een weekje kuren, ga ik dus niet doen.

Nieuwsgierig naar welke supplementen ik gebruik? Waar ik vroeger vaak wisselde, houdt ik dat tegenwoordig nauwkeurig bij en blijf ik ook vasthouden aan dezelfde dingen die werken. Het volledige schema (dat niet zo ingewikkeld is), zou kunnen deel uit maken van een boekje of ander formaat waar ik alles samenbreng.

Voorlopig heb ik echter nog niet zoveel reacties ontvangen op de vraag of je interesse hebt in mijn volledige verhaal. Mijn eivoer recept dat je hier kan vinden, is een voorbeeldje van wat zeker in mijn verhaal past. Ik wil je dus nog eens vragen om 2 minuutje vrij te maken om enkele vragen te beantwoorden.

Ok, geef me de vragen maar.

Bedankt voor de moeite!


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Om de visibiliteit van de website te verhogen, helpt het enorm als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Spotless Crake combi ( (Porzana tabuensis)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Nationaal Kampioenschap AOB 2016
Districtsshow Limburg NBvV
Vogelbeurs WEV Liburg
Vogeltentoonstelling De Nachtegaal Hakendover
VOGELBEURS LIMBURGSE PARKIETEN CLUB BELGIE
Ruilbeurs WEV
Vogelbeurs Echt en omstreken

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Grote vogelbeurs verkoop en ruilen Aarschot

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Op zoek naar een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Ga naar Vogelevenement.com
Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 14, 2016 .