Verschenen in de Zebra (BZC): Eéndagsshow OVZC

Één keer goud met een stam grijze Zebravinken, eenmaal brons en nog enkele ereprijzen. Lang niet slecht met slechts 11 Zebravinken. Maar is dat alles wat ik onthouden heb van deze dag? 

Neen. Helemaal niet. Belangrijker dan punten en klassementen zijn de inhoud van deze dag. Leuke babbels, discussies tussen de vogels en een lekker middagmaal.

Voor het derde jaar op rij nam ik deel aan de ééndagsshow van OVZC. Jaar na jaar word ik dan ook een beetje meer verliefd op deze manier van tentoonstellen.

De voorbereiding van mijn vogels begint uiteraard heel wat vroeger maar de specifieke voorbereiding voor deze show begint op vrijdagnamiddag. Ik neem een halve dag verlof om mijn grijze Zebravinken showklaar te maken. Dat gaat vrij snel bij mij: vogel in de hand nemen, eventuele ruistoppels uitborstelen met tandenborstel, bekje bijschuren met fijn schuursponsje, pootjes en snavel inwrijven met uierzalf en klaar. Van zodra ze allemaal in de tentoonstellingskooi zitten, plaats ik de kooien zo dat de mannen en poppen tegenover elkaar zitten. Op die manier tonen de mannen en poppen zich op hun mooist en dat effect nemen ze deels mee tijdens de keuring. Ik verkies ervoor om zaterdagmorgen in te korven. Dat bespaart mij anderhalfuur rijden (op en af samen). Eens aangekomen in Sint-Niklaas, vogels uitladen en in de lift zetten. De zaal is immers op het eerste verdiep dus de lift is meer dan welkom. Inkorven gaat vlot, vele liefhebbers zijn al aanwezig en drinken rustig een koffietje om de dag te beginnen. Anderen zijn aan het helpen en lopen heen en weer om alles klaar te zetten voor de keuring.

Tijdens de keuring zijn we vrij om rond te lopen tussen de gekeurde en niet gekeurde vogels. Op een gewestelijke tentoonstelling lijkt me dat moeilijk te regelen, maar in een speciaalclub is dat geen probleem. Zo hoort het ook. We zijn allen Zebravinken liefhebbers en iedereen wil graag die gouden medaille halen, maar dat mag niet ten koste gaan van onze hobby.

Ik geniet tijdens zo'n dag van de vele gesprekken met collega Zebravinkeniers. 'Hoe geef jij je Zebravinken eten? In silo's of gewone bakjes?', 'Wat vind je van mijn grijzen? Rugdek mag iets donkerder zeg je? Prima, ga ik op letten bij de koppelingen komend kweekseizoen.'. Dit zijn enkele van de gesprekken die ik heb gevoerd tijdens de show. Het gaat dus niet enkel om de punten die er die dag worden uitgedeeld, maar ook allerlei tips en leuke weetjes gaan die dag vlot de ronde.

Het is een wedstrijd dus concurrentie zal er altijd zijn, maar dat houdt mij niet tegen om een babbeltje te slaan met mijn 'concurrent'. We kunnen immers veel van elkaar leren.

In tegenstelling tot vorig jaar was er op het einde ook nog een prijsuitreiking. Elke deelnemer kreeg een mooi pakket met lekkere koeken en een zakje Eivoer van Aplusbirds. Nadien was er zelfs nog een loterij waarbij elke deelnemer nog een mooie naturaprijs kreeg. Toch altijd mooi meegenomen.

Als ik dan toch nog een punt mag aanhalen om over na te denken: Kunnen we dit concept nog iets aantrekkelijker maken door de keuring zelf ook nog wat meer open te stellen? Hoe komt de keurder tot zijn punten en kampioenen? Met een paar keurders extra, moet het zeker lukken om de liefhebbers ook te laten meevolgen bij het keuren zelf. Een idee voor volgend jaar?

 

Wil je op de hoogte blijven van alle vogeltentoonstelling en vogelbeurzen? Klik hier en schrijf je in op de nieuwsbrief.

Posted on February 21, 2016 .