Mijn gedacht - Dirk Van den Abeele

Mijn gedacht – Dirk Van den Abeele

Auteur: Dirk Van den Abeele

Wat volgens mij ideaal zou zijn is dat beide algemene bonden, net als voetbalploegen, aparte clubs blijven, elk met hun eigen kleuren, spelers en supporters, maar wel dezelfde regels en afspraken hanteren, waardoor beide clubs op het einde van het seizoen één algemeen nationaal kampioenschap kunnen spelen. Bijkomend voordeel: door dezelfde regels is het voor iedereen begrijpbaar en is het voor beginners niet enkel verwarrend wanneer ze willen starten met de hobby.

'Nagels met koppen slaan.' Een oud gezegde maar meer dan toepasbaar op deze blogpost van Dirk Van Den Abeele. Zoals dat met alles is, is een monopolie van één organisatie geen goed idee. In het geval van AOB en KBOF België, zou je geneigd zijn te zeggen dat ze beter samen zouden vloeien. Maar eigenlijk is dat niet waar. Er mag best wat concurrentie zijn. Zolang het maar gezonde concurrentie is. Dat er een algemeen keuringsorgaan en nationaal kampioenschap moet komen, kan ik me wel in vinden. 2 nationale kampioenschappen voor hetzelfde is toch een beetje absurd.

Het samenbrengen van speciaalclubs moet je wel mee opletten. Liefhebbers van een bepaalde vogelsoort wonen verspreid over het land. Als de afstanden wat groter worden, haken velen toch al af. Daarom vind ik de structuur van BZC best goed. Je hebt BZC waaronder de verschillende rayons in een bepaalde regio opereren. Op die manier breng je alle kennis samen en werkt iedereen naar dezelfde visie. Tegelijkertijd heeft elke rayon de kans om haar eigen identiteit lokaal te promoten. De perfecte wereld bestaat niet, maar we kunnen wel proberen.

Wat is jouw mening? Wil je dat onze algemene bonden samenvloeien? Vind je dat jouw speciaalclub niet voldoende specialiseert?