Nieuwsbrief 23 september: Vogels toiletteren voor tentoonstelling

Organiseer jij of je vogelclub een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Nog 2 weken en de vogeltentoonstelling van De Witte Valk gaat van start in Hof ten Hemelrijk in Opwijk. Tijd op in te schrijven! Van 6 tot 9 oktober ben jij van harte welkom op onze vogeltentoonstelling.

Vorige week had ik het over de aanloop naar de tentoonstellingen. Deze week zoom ik even in op de dag van de inkorving.

Met inkorving bedoel ik het moment waarop je jouw vogels binnenbrengt en inschrijft op een vogeltentoonstelling. De inkorving is meestal op donderdag of vrijdag, tenzij de vogeltentoonstelling maar één of twee dagen duurt. Dan kan je de dag zelf inkorven. De bedoeling is dat je je vogels aflevert in een nette tentoonstellingskooi, voorzien van eetbakje en drinkflesje. Voor je zover bent, moet er echter nog heel wat gebeuren.

De dag van de inkorving neem ik normaal een dag verlof. Dat geeft me voldoende tijd om de vogels klaar te maken en ze weg te brengen voor de voetbaltraining. De tentoonstellingskooien heb ik al klaargemaakt in het weekend zodat ik me volledig kan concentreren op verenkleed, bekje en poten van de uitverkoren vogels. Ik neem meestal enkel Zebravinken mee en weet ongeveer 2 weken vooraf welke Zebravinken mee gaan. Hier en daar kan eentje wisselen, maar dat valt niet te vaak voor.

Het toiletteren op zich is vrij eenvoudig bij mij. Wat heb ik nodig? Fijn schuurpapier, schaartje, tandenborstel en uierzalf. Één voor één neem ik de Zebravinken in de hand. Eerst en vooral vijl ik de snavel bij. De bedoeling is dat de snavel mooi glad is en dat er geen schilfers of oneffenheden zichtbaar zijn. Omdat de bek van Zebravinken kegelvormig moet zijn, bij ik ook steeds de punt van de bek bij. Geloof mij maar dat 1 mm wegvijlen een wereld van verschil maakt. Als dat gebeurd is, borstel ik de resterende ruistoppels weg met de tandenborstel. Die bevinden zich meestal op de kop en in de nek. Bij Zebravinken volstaat zachtjes borstelen, bij een Grasparkiet zal je wat extra middelen moeten inzetten. Waar nodig knip ik dan de nagels wat bij. Mijn ervaring is echter dat dat bij vogels in conditie zelden nodig is. Tot slot doe ik wat uierzalf op mijn vinger en wrijf daarmee de pootjes in zodat deze mooi glanzen. Als je dat een paar keer op rij doet, zal je zien dat de poten er mooier gaan uitzien en schubben wat verdwijnen. Ook het snaveltje strijk ik nog in met uierzalf en dan kan de vogel in de tentoonstellingskooi.

Voor 12 tot 16 Zebravinken duurt dat ongeveer 2 uur, afhankelijk van hoeveel werk er aan elke vogel is. Je kan wel raden dat de eerste keer iets langer duurt...

Van zodra alle vogels klaar zijn, verstuif ik nog snel een beetje water in de kooi zodat ze zich wassen. Dan zet ik de kooien van mannen en poppen recht over elkaar. Ze presenteren zich dan mooi naar elkaar en met wat geluk zetten ze dat door de volgende dag tijdens de keuring.

Nu zijn we klaar om onze vogels te gaan inkorven.

Heb je nog vragen of misschien zelfs een tip voor mij? Neem dan contact met me op via e-mail, contactformulier op de site of simpelweg door te antwoorden op dit bericht.

Ben jij nog op zoek naar Zebravinken om je stam te versterken of uit te breiden? Ik heb een 25-tal Zebravinken van goede kwaliteit ter beschikking. Voornamelijk Grijs en Witborst grijs. Contacteer me voor meer info.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Om de visibiliteit van de website te verhogen, helpt het enorm als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Usutuvirus bedreigt Belgische Merels | Natuurpunt

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Tentoonstelling Vogelvrienden Reet
36ste V.V.W. VOGELTENTOONSTELLING 2016
36 ste V.V.W. Internationale Vogeltentoonstelling
58ste Vogeltentoonstelling De Vogelwereld Sint-Katelijne-Waver
Vogelbeurs Veldhoven
ZCB - Voorbereiding TT en voeding

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

DE INTERNATIONALE N.Z.C. SHOW 2016
Gewest tentoonstelling DE WIELEWAAL RILLAAR
Clubkampioenschap eigen kweek 2016
47e vogelshow De Zandvogel Grembergen
27ste TT Brabantse speciaalclub kleur & postuurkanaries
Vogelmarkt Scheemda
Grote ruil-en verkoopbeurs De Looise Kanarie
VOGELBEURS LIMBURGSE PARKIETEN CLUB BELGIE

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Tip van de week:

Vroeger bracht ik mijn tentoonstellingskooien los naar de inkorving. Tegenwoordig heb ik daarvoor speciale zakken waar exact 4 tentoonstellingskooien inpassen. Zo kan ik per keer 8 kooien van mijn auto naar de zaal of mijn kweekhok dragen. Makkelijk toch!?

Klik hier voor een foto


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Op zoek naar een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Ga naar Vogelevenement.com
Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on September 23, 2016 .