Nieuwsbrief 22 december: mijn ervaringen na een halfjaar COMED

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Vrijdag tijdens de vergadering van De Witte Valk Opwijk, heb ik onze leden wat meer verteld over mijn ervaringen met COMED supplementen. Ik gebruik deze producten nu 5 maanden en na mijn bezoek aan dierenartsenpraktijk Trigenio, is dit het ideale moment om eens stil te staan bij de resultaten.

In een presentatie van een klein uurtje, vertelde ik waarom ik begonnen ben met COMED supplementen, hoe ik er mee omga en welke producten ik gebruik om mijn Zebravinken en Gouldamadines in topconditie te brengen. Uiteraard sprak ik ook over de resultaten die ik zie.

Vorige week vertelde ik je al over mijn bezoek aan Trigenio. Tijdens het onderzoek stelde ik de vraag of supplementen nodig waren. Ik stelde deze vraag omdat vele collega liefhebbers wel eens vreemd durven kijken als ik opsom wat ik vandaag gebruik. Volgens de dierenarts zijn een aantal supplementen zeker en vast nuttig voor wie gaat tentoonstellen en gaat kweken in de winter. We vragen veel van onze vogels. Ze moeten presteren en net zoals bij een topsporter, kunnen onze vogels elke ondersteuning gebruiken. Veel hangt uiteraard af van de omstandigheden op je kweekhok. Voor de aanmaak van vitamine D hebben vogels direct zonlicht nodig. Niet evident op de meeste kweekhokken. De dierenarts vertelde mij een anekdote van een Kanariekweker waarvan de Kanaries een calciumgebrek hadden. Volgens de kweker onmogelijk want hij gaf calcium in verschillende vormen (supplementen, sepia enz...). Zonder vitamine D wordt Calcium onvoldoende opgenomen. Onze vogels kunnen niet alles zelf aanmaken. Sommige bouwstoffen moeten we hen dus op de één of andere manier aanbieden.

Supplementen of medicatie.
Voor mij persoonlijk zijn supplementen producten die de vogels ondersteunen in hun dagelijkse afweer en opbouw. Medicatie dient enkel om zieke vogels te genezen. Kuren kan maar doe ik enkel nog in samenspraak met een dierenarts. Preventief kuren verhoogt enkel het risico op resistentie.

Waarom COMED supplementen?
De voorbije 2 jaar waren mijn kweekresultaten niet echt goed. Mijn vogels waren in goede gezondheid, maar nooit echt top. Tijdens de jongvogeldag van LZC, volgde ik de presentatie van Marie Jorissen van COMED. Het verhaal dat ze bracht sprak mij aan. Ik maakte een afspraak en ging langs voor wat meer uitleg. Samen met Jean-Louis Jorissen overliep ik mijn ervaringen en producten die ik dan gaf aan mijn vogels. We kwamen tot een schemaatje en ik ging er mee aan de slag.

Maatbeker

’Meten is weten.’
Het is belangrijk om COMED te doseren op de totale hoeveelheid voeding. Ik ging dus aan de slag en kwam tot een simpel systeem zodat ik gedurende het hele jaar een idee heb van hoeveel mijn Zebravinken en Goulds eten. Ik heb een potje van 160g en elke keer ik eten geef, noteer ik hoeveel potjes ik gebruik. Eenvoudig en effectief. Momenteel nemen mijn vogels ongeveer 2,5 kg zaadmengeling tot zich. Dat is ongeveer 35g per vogel elke week. Tegelijk hou ik al mijn ervaringen bij. Welke verschillen merk ik op? Wat als ik COMED op eivoer doe in plaats van zaadmengeling?

Meten is weten

Regelmaat.
Ik dien alle supplementen elke dag toe. Jean-Louis vertelde me dat bacteriën ook geen dag verlof nemen. Beter elke dag een halve dosering dan af en toe eens iets toedienen. Door elke dag de juiste supplementen ter beschikking te stellen, ondersteun je je vogels constant om een optimale conditie te onderhouden. Door deze regelmaat, merk ik zelf ook sneller op wanneer een vogel wat minder zit. Omdat ik er zelf ook nog regelmatiger mee bezig ben. Ik slag geen dag meer over, dat deed ik vroeger wel.

Discipline.
Zoals gezegd, ik sla geen dag meer over. Ik wil weten of mijn aanpak werkt, dus moet ik deze consequent opvolgen. Het is ook een investering want COMED is niet goedkoop. Ik heb dit er voor over, we zijn tenslotte met levende wezens bezig. De investering stimuleert me wel om nog extra mijn best te doen. Het zou zonde zijn om wat aan te modderen.

Opzoekwerk.
Een presentatie, een bezoek. Dat is lang niet alles. Ik heb kwekers gecontacteerd die COMED al gebruiken, ervaringen gelezen op het internet. Vooral duivenkwekers valt me op. De stelling die ik vaag tegenkom is 'Eens COMED, altijd COMED.'. Ik durf dat nog niet zeggen, maar het geeft me wel vertrouwen in mijn 'experiment'. Sinds mijn eerste bezoek aan COMED in juli, email ik ook regelmatig met Jean-Louis. Vragen, extra informatie en mijn ervaringen, het komt allemaal aan bod. Het is leuk om ook de mensen achter deze producten te kennen.

ervaringen

Welke producten gebruik ik nu?

Supplementen

Water.
In het water geef ik 5 dagen Roni en Clean Oral. Roni zorgt ervoor dat de vogels zelf de zuurtegraad in hun krop zuur genoeg kunnen maken. Waar appelazijn maar een heel klein beetje invloed heeft, doet Roni echt wat het moet doen. Het heeft trouwens een sterke geur waarin je ook Look zal herkennen. Clean Oral is Prebiotica. De andere 2 dagen geef ik Kadrie en Catosal in het water. Kadrie is een vitaminenpreparaat van Trigenio en Catosal ben ik net mee begonnen. Bedoeling is om de vogels te stimuleren voor het kweekseizoen. Ik maak elke dag vers water klaar per liter. Meer heb ik niet nodig. Zeker voor de vitamines is het belangrijk om dit elke dag vers toe te dienen.

water

Zaadmengeling.
Het merendeel van de supplementen geef ik via de zaadmengeling. Winmix, Levicom, Stopmite en Curol. Ik meng eerst de droge supplementen onder het eten en voeg nadien de olie toe. Winmix bevat vitamines, aminozuren, mineralen... Levicom is verrijkte biergist en bevat veel eiwitten. Stopmite is parasietwerend en kan je ook gewoon in het hok strooien. Curol is olie waar ze energie uit halen. Tegelijk zorgt deze olie ervoor dat het poeder aan de zaden blijft hangen zodat de vogels het opnemen wanneer ze de zaden pellen. Tijdens het tentoonstellingsseizoen heb ik nog een staal toegevoegd van gelijkaardig product als Exibi om de vogels wat dominanter te maken zodat ze zich showen op de TT. Deze mengeling maak ik klaar op zondag. 2,5 kg in een emmertje. Net voldoende voor een week.

zaadmengeling

Eivoer.
Mijn eivoer is een mengeling van Perle Morbide, 2 of 3 soorten eivoer en eventueel wat C19 en Weegbree. Dosering: 1 maat Perle Morbide, 2 maten water, 2 maten Orlux Gold Patee, 3 maten King eivoer en 1 maat ander eivoer (vandaag Lus eivoer), 1 koffielepel Weegbree en 1 soeplepel C19. Ik heb mijn eivoer dus wat gewijzigd. Vooral omdat ik momenteel geen supplementen via eivoer geef. Sinds ik Perle Morbide toevoeg, nemen mijn Zebravinken en Goulds hun eivoer veel beter op.

eivoer

Deze werkwijze pas ik nu ongeveer een half jaar toe. Dat wil zeggen tijdens de rui- en rustperiode en tijdens het tentoonstellingsseizoen. Wat me opviel is dat mijn vogels beter dan anders door de rui geraakt zijn. Nog sprekender zijn mijn bevinden tijdens het tentoonstellingsseizoen. Vanaf midden september tot midden december heb ik mijn 16 tentoonstellingsvogels topfit kunnen houden. Ze haalden goede resultaten en enkel op het Provinciaal Kampioenschap was de conditie een tikje minder. 2 weken later zaten ze echter terug topfit tijdens de show in Dilbeek. Mijn bezoek aan de dierenarts bevestigde mijn bevindingen. Mijn Zebravinken en Goulds zijn in topvorm. En vooral, er is een duidelijk verschil met 2 voorgaande jaren.

resultaat

Ik ben dus tevreden over de resultaten van mijn ‘experiment’. Nu start de kweekvoorbereiding en het kweekseizoen. Na de kweek maak ik uiteraard een nieuwe evaluatie. Vandaag ziet alles er zeer goed uit dus ik heb er vertrouwen in. Ondertussen hou ik ook contact met COMED om mijn ervaringen te delen en bij te sturen waar nodig.

Hou dus zeker Vogelevenement.com in de gaten voor meer nieuws. Heb jij vragen over mijn ervaringen en verzorging? Contacteer me dan zeker en vast. Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen en tips.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Paradijselijk: buizerd en ijsvogels naast elkaar (video)
Groenlingen op zonnebloemen (video)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelverkoop Pestvogel Westrand

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Grote verkoops en ruilbeurs in gericht door W.P.C. en K.B.O.F. OOSTNIEUWKERKE
Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 22, 2017 and filed under Vogels houden.