Nieuwsbrief 12 mei: verslag van Piet Koolmees over lezing Jan Pastoor

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier

Piet Koolmees plaatste deze week een leuk verslag op Facebook van een lezing gegeven door Jan Pastoor. De lezing was georganiseerd door NZC Utrecht:

Heb dinsdag avond 2 mei de moeite genomen om in Baarn een lezing bij te wonen. Deze werd gegeven door Jan Pastoor en ging over hoe Jan kweekt en hoe hij zijn vogels prepareert voor de kweek en TT's. Hij liet ons in een dia serie zijn vogelverblijf zien ( zonder ramen, dus geen daglicht ) wel met vloerverwarming en geforceerde lucht regulatie. Jan kweekt in/met 40 broedkooien en heeft daar voor ca 65 koppels tot zijn beschikking, voor zijn jonge vogels heeft hij 6 vrij grote uitvlieg vluchten. De kweekresultaten houdt hij bij op kweekkaartjes ( niet in een ingewikkeld programma of boekwerk ). Het samenstellen van de kweekkoppels is een beetje een vingerspitse gevoel gewoon de goede vogels op elkaar zetten en je gevoel laten meespreken gezien type en model. Jan heeft ook een beeld van een zebravink in het oog en daarmee koppelt hij ook ( eerst model/type dan kleur ) Voeding zaad geeft hij zijn eigen mengsel JP , eivoer van Wittemolen, grit en maagkiezel, aan preparaten doet Jan niet veel. Als een vogel ziek is probeer hij deze een weekje op te peppen met WM-forte lukt dat niet dan helaas pindakaas ( klikko) De jongen worden eigenlijk direct na het spenen op kleur en sekse in de grote vluchten gezet dan zijn ze ca 40 dagen. Als het TT seizoen begint kooit Jan ca 6/8 weken daarvoor in de 40 broedkooien en 40 TT kooien totaal 80 uitgeselecteerde vogels op. De vogels zitten dan de ene week in de TT of broedkooi, om ze aan de TT situatie te laten wennen. In deze periode krijgen ze ook alleen maar zaad, maagkiezel, grit ( geen eivoer ) en water bad water naar behoefte en soms de plantenspuit Het TT klaar maken van de vogel is een hele onderneming bij Jan en doet er wel ca 1 ½ weken over. Eerst de staart, dan borsttekening, flanken en vleugels en als laatst de snavel-poten. Bij inbreng op de show spuit hij ze nog een beetje nat. Dit is zo,n beetje zijn manier van Kweken en TT klaar maken Na de pauze konden er nog vragen gesteld worden waar Hans v.d. W dankbaar gebruik van maakte. Hier kwam het probleem bij de keuringen bij de bleekruggen naar voren welke maatstaven moeten er nu aangehouden worden bijv. de combinatie van:

  • Donker rugdek minimale kop/nekscheiding maar wel met diepe wang/flank
  • Licht rugdek donkerekop iets minder diepe wang/flank (meestal split masker vogels)
  • Of een tussen vorm waarvan het accent wordt gelegd op kopnek scheiding en redelijk diepe wang/flank

De meningen waren hier toch veel uiteenlopend. Uiteindelijk is het voor de liefhebber, JP incl. niet helder ( deze zet daarom diverse kleurschakeringen in donker- midden en licht ) Het tweede item was het inkweken van Engelse vogel om model/type en formaat te kunnen verbeteren. Het verkrijgen van Engelse vogels is wel een kostbare aangelegenheid er werden bedragen genoemd van 50/200 pond per stuk afhankelijk van de kwaliteit. Hans Knotters vond dat hierdoor de kleine liefhebber niet in mee kan gaan of wil beginnen en dan mogelijk afhaakt. Jan vertelde dat het inkweken wel met zeer veel zorgvuldigheid moet gebeuren, dat je de Engelse vogels niet op de normale bij ons standaard vogels moet paren. Dan is het resultaat al bij voorbaat niks. Extreme vogels vragen ook om aandacht en partners. Ook dat er diverse kleuren niet aan te raden zijn om Engelse in te kweken. Hans v.d. W stelde voor om de Fysieke Klasse wat leven in te blazen en te laten keuren door Engelse Keurmeesters. Ik stelde daarbij voor om dat dan ook op de Engelse manier te doen, 2 in een kooi. Na nog wat grappen over een Durex glijmiddel te gebruiken bij te schrale vogels zijn we lekker weer naar huis gedaan. Bedankt voor de leuke avond “Utrechtse NZC.”

Bedankt Piet voor het verslag!

Ben je zelf geen Zebravinken liefhebber? Ik doe mijn best om ook andere verslagen vast te krijgen. Heb jij er eentje? Stuur dan maar door.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Handopfok Zebravink jong - YouTube
Breaking news: Daar zijn ze, jonge ijsvogels!
OPKOMST HALSBANDPARKIET – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelvereniging "De Edelzanger", Aardenburg met promotiestand op de braderie / rommelmarkt te Aardenburg — Vogelevenement.com

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Geen activiteiten gepland voor de komende weken.

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on May 12, 2017 and filed under Vogels houden.