Nieuwsbrief 23 juni: lezing Erwin Lens

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier

Erwin Lens

Vrijdag 2 juni kwam Erwin Lens langs op onze clubvergadering van De Witte Valk Opwijk. Elk jaar proberen we enkele sprekers uit te nodigen om het voor onze leden boeiend te houden. Deze keer was dus Erwin aan de beurt om ons wat meer te vertellen over hoe hij zijn vogels verzorgt, hoe handopfok werk en wat we kunnen doen om onze vogels in topconditie naar de tentoonstellingen te brengen.

Vogels met de hand opbrengen is een fulltime job. Vandaag is Erwin (en vooral zijn vrouw) bezig om 35 vogels met de hand te voederen.

Wat de verzorging van zijn vogels betreft, vertelt Erwin heel wat zaken die we eigenlijk al zouden moeten weten. Toch zijn ze het herhalen waard en met de nodige tips gaat het soms wat makkelijker. Dagelijks vers drinkwater is er zo eentje. Erwin doet regelmatig Ajuin of Look in het water omdat het bloedzuiverend werkt. Ook mee opletten, niet teveel!

Snel je drinkpotjes afwassen? Leg ze in wat water met wat bleekwater en een zuurstofpompje. Door de beweging zijn ze na een uur of 2 perfect proper.

Tijdens de rustperiode krijgen zijn vogels 2x/week vet eivoer van een commercieel merk. Voor de kweek maakt Erwin zijn eivoer zelf en dan krijgen ze uiteraard dagelijks eivoer.

Samenstelling van Erwin zijn eivoer: melk, eieren, rusk, beschuitmeel, commercieel eivoer en insecten. Erwin legde ons in geuren en kleuren uit hoe hij dit allemaal klaarmaakt. Gewoon alles bij elkaar gooien is een slecht plan. Lactose in de melk kunnen vogels bijvoorbeeld niet verteren. Even in de microgolf dus...

Iets wat ik zelf nog nooit aangeboden heb aan mijn vogels is een kleiblok. Nochtans hebben ze dat volgens Erwin heel graag en is het ook goed om te 'ontgiften'. Enkele leden knikten tijdens het vertellen, dus ik ga dat ook eens proberen.

In plaats van Sepia schelpen te geven, schraapt Erwin deze af met klein zeefje. Dit poeder mengt hij dan met Maagkiezel en grit. Op die manier hebben de vogels alles bij elkaar als ze er nood aan hebben.

Iets waar velen nog mee worstelen, is de bodembedekking. Ik gebruik tegenwoordig bodempapier van Sukses (lijkt een beetje op vloeipapier) en daar ben ik best tevreden over. Erwin gebruikt Anti-Cocidiose korrels.

Heb je last van luizen? Of wil je je vogels preventief 'behandelen' om luizen te beperken? ByeMite is een aanrader, maar moet je wel regelmatig gebruiken. Een stempel Frontline in de nek werkt uitstekend tegen Zwarte luis. Ik gebruik Ivermectine bij mijn vogels. Cydectin kan je in het drinkwater doen en werkt dus van binnenuit.

Tijdens het kweekseizoen gebruik Erwin kokosvezel, Sisal en Kapok) als nestmateriaal. Kapok kende ik zelf niet. Wel gebruik is mos dat ik haal uit het gras uit mijn tuin. Dat gebruiken mijn Zebravinken graag.

Vogels met de hand opbrengen, waar moet je op letten? Je neemt de jongen vogels weg van de ouders als ze ongeveer 7 dagen oud zijn. Belangrijk ik dat je ze warm houdt, dan sperren ze hun bekje beter. Je kan daarvoor een warmtebron gebruiken of een nylonkous doen over enkele jongen samen. Erwin gebruikt Kaytee handopfok met flessenwater.

Laat je niet verleiden om je klaargemaakte papje te herbruiken. Je maakt dit best elke keer vers om problemen te vermijden. Een klassiek spuitje zonder rubber, even uitboren met boortje 3 mm en dan een rubberslangetje erop. Zo doet Erwin het. Hier zijn echter veel alternatieven zoals kropnaalden.

Als voorbereiding op de TT, kooit Erwin zijn kruisingen meteen op zodat ze kalm worden en wennen aan de kooi. Hij kooit ze per twee op in een TT-kooi en plaatst ze 3 weken met het gezicht naar de muur (weliswaar met verlichting). Op die manier ben je bezig met de vogels. Je moet de kooi draaien om eten en drinken te geven. Kooien verplaatsen... Zo went de vogel veel sneller.

Ideaal is om je vogels regelmatig badwater te geven of even te besproeien. Een koffielepel boorzuurschilfers en glycerineolie zorgt voor zachte pluimen!

Bek en poten kan je inwrijven met Lindesa zalf of Mastikel. Je zal zien dat ze er zo beter verzorgd uitzien. Ik gebruik zelf Mastikel. Oudere vogels met veel schubben op poten hebben er zeker baat bij, net zoals je vogels voor TT.

Voor je je vogels wegbrengt, nog een druppel Ivermectine in de nek om parasieten te vermijden!

Voila, een korte samenvatting van het verhaal van Erwin. Wat mij betreft een aanrader om Erwin eens uit te nodigen op de vergadering van jouw vogelvereniging. Ik zag onze leden immers met veel interesse luisteren en enkele tips noteren om thuis te proberen.

Bedankt Erwin!

Op vrijdag 7 en 14 jullie krijg je een beperkte nieuwsbrief. Geen nood, op 21 juli krijg je opnieuw je vertrouwde nieuwsbrief.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Kleine gele kwikstaart - cultuurvogels
Ruim een derde van de Belgische vogels duikt in het rood | Natuurpunt
Raaf: slim, slimmer, slimst (video) – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelbeurs Vogelvereniging Veldhoven

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Voeg snel eentje toe!

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on June 23, 2017 and filed under Vogels houden.