Nieuwsbrief 18 augustus: de kweekadministratie van mijn vogels via Airtable

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Vorige week vertelde ik al een stukje van mijn kweekadministratie via Airtable. Intussen kreeg ik heel wat emails met vragen van collega liefhebbers die interesse hebben.

In wat volgt ga ik wat dieper in op hoe mijn systeem werkt en hoe ik het gebruik.

Airtable kan je zien als een moderne versie van Excel/Access en is beschikbaar via je webbrowser, computer (Mac en Windows), Android Smartphone, iPhone en iPad.

Ikzelf gebruik Airtable voornamelijk op mijn iPhone en iPad. Mijn iPhone heb ik altijd bij me dus dat is handig om meteen aan te passen als ik in mijn vogelhok ben. Of ik kan snel iets opzoeken als ik op een vogelbeurs ben. Zoals ik vorige week al aanhaalde, gebruik ik mijn iPad tijdens de selectie. Zo heb ik snel alle gegevens van een bepaalde Zebravink of Gouldamadine. Af en toe gebruik ik Airtable ook eens op mijn MacBook via de webbrowser (of programma) als ik iets nodig heb wat niet werkt op mijn mobiele toestellen.

Airtable iPhone

Omdat ik een programma zocht dat ik overal bij me had en dat zeer eenvoudig werkte, heb ik besloten om zelf eentje te maken. De uitgebreide software van ZooEasy was te omvangrijk voor mij en zorgde ervoor dat ik elk jaar na de selectie urenlang aan mijn computer spendeerde om alle gegevens bij te werken. Met Airtable kies ik zelf wat ik nodig heb en toch geniet ik van de voordelen van een systeem ontwikkeld door specialisten.

In Airtable maak je een database met daarin een aantal tabellen. Elke tabel heeft dan weer een aantal kolommen afhankelijk van de informatie die je nodig hebt.

Ik gebruik vandaag 2 databases: eentje voor mijn Zebravinken en eentje voor mijn Gouldamadines.

Mijn database bevat 3 tabellen:

  • Lijst met vogels
  • Lijst met koppels
  • Lijst met kwekers

De tabel met vogels omvat elke vogel die ik heb. De unieke id is de ringnummer (voorbeeld AB123 001). Het jaartal hoort daar uiteraard ook bij, maar dat heb ik apart gedefinieerd. Op die manier kan ik zeer snel een nieuwe vogel inbrengen zonder al te veel rompslomp. Jaar, kleur en geslacht heb ik uiteraard ook nodig. Van deze 3 elementen heb ik een keuzemenu gemaakt zodat ik niet telkens alles moet intypen. Bij de kleuren zitten dus enkel die kleurslagen in die ik kweek. Eentje bijmaken kan eenvoudig door gewoon te typen :). Geboortedatum en Ouders zijn nog 2 cruciale elementen om mijn kweekadministratie op orde te houden. Vooral dan de Ouders want dat is de link naar de tweede tabel met koppels in mijn database. Daarover hieronder meer. Er zit uiteraard nog meer in de eerste tabel met vogels. Zo heb ik een notitieveld om één en ander te noteren. Ik heb enkele aan/uit knoppen om aan te geven of de vogel verkocht, gestorven of geselecteerd is voor de TT. De meeste andere velden zijn afgeleiden van de tabel met koppels: kleur vader en moeder, aantal jongen die deze vogel in totaal al heeft voortgebracht... Uiteindelijk voeg je hier aan toe wat je wil. Ik probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden. De velden die ik zelf moet invullen zijn dan ook beperkt. Extra info die automatisch worden opgevuld aan de hand van andere tabellen kan soms handig zijn.

Airtabel tabel vogels

De tweede tabel is deze met alle kweekkoppels in. De unieke id hier is ringnummer man x ringnummer pop (voorbeeld AB123 001 x CD123 002). Kweekseizoen en datum gekoppeld vul ik ook in samen met het kooinummer. Sinds vorig kweekseizoen gebruik ik kartonnen nestkasten. Sommige koppels hadden hier echter moeite mee, dus noteer ik in een aparte kolom ook het soort nestkast bij elk kweekkoppel. Op de kartonnen nestkast kleef ik een zelfgemaakt etiket waarop ik één en ander noteer en wanneer de jongen zelfstandig zijn, neem ik daar een foto van die ik ook opsla bij het koppel in Airtable. De meeste andere elementen zijn wederom berekende velden aan de hand van de gegevens die ik heb ingegeven. Vermits ik elk jong koppel aan het kweekkoppel krijg ik meteen een overzicht met het aantal jongen per koppel voor een bepaald kweekseizoen. Via het kooinummer kan ik zien in welk soort kooien ik het meeste jongen kweek.

Airtabel tabel 2

De laatste tabel omvat collega liefhebbers waarvan ik vogels gekocht heb. Vandaag stockeer ik hier nog niet zoveel extra info. Het belangrijkste is dat ik weet van waar ze komen. Contactgegevens en dergelijke, daar heb ik andere programma's voor. Deze tabel is ook rechtstreeks gekoppeld met de tabel met vogels. Ik selecteer simpelweg een kweker uit de lijst en de link is gemaakt.

Bij het begin van het kweekseizoen, geef ik alle kweekkoppels in en tegelijk gebruik ik de info in Airtable om koppels samen te stellen. Vooral voor splitvogels en/of bepaalde eigenschappen die ik genoteerd heb. TIjdens het kweekseizoen vul ik dan verder aan en bij het herkoppelen, maak ik uiteraard ook een nieuw koppel aan in Airtable. Als de jongen zelfstandig zijn, breng ik ze in. Geslacht is soms nog niet duidelijk, maar dat is geen probleem. Van zodra ik geslacht kan zien, pas ik aan. Tijdens de selectie komt Airtable zeker in beeld want dan gebruik ik alle gegevens om me te helpen bij de selectie. iPad op de tafel en snel wat opzoeken als ik het nodig heb.

Één ding heb ik nog niet verteld en dat zijn de weergaves. Weergaves is een selectie van alle records in een bepaalde tabel. Bijvoorbeeld in de tabel met vogels heb ik een weergave met alle vogels die volgens mij dit seizoen naar de TT kunnen. Ik heb een weergave voor alle poppen of mannen in bezit en je kan er zeker nog wel meer bedenken. De handigste weergave voor mij is die waar ik alle jongen van het huidige kweekseizoen kan bekijken. Zo heb ik snel een overzicht van de kweek. In de tabel met kweekkoppels heb ik een weergave die me enkel de kweekkoppels voor dit kweekseizoen toont. Zo hoef ik die andere niet te zien als ik ze niet nodig heb.

Airtable huidig kweekseizoen

Zoals je kan zien, heb ik mijn eigen kweekadministratie gebouwd volledig naar mijn voorkeuren. Mogelijk mist er hier en daar nog wel wat, maar dat is dan aan te passen. Ik ben er alvast blij mee. Wat denk jij? Is er iets wat nog mist? Of misschien is er nog iets onduidelijk? Laat zeker iets weten, dan vul ik aan.

Voor ik het vergeet, Airtable is gratis voor de meeste functies. Er zijn enkele beperkingen maar daar ben ik nog niet tegenaan gelopen. Zeker de moeite dus om eens te proberen. Ik wil wel nog meegeven dat Airtable zelf in het Engels is. In de applicatie zelf is dat zeker te doen, ook als je geen Engels kent. Van zodra je de juiste knop weet, ben je vertrokken. De namen voor je tabellen en dergelijke kan je uiteraard zelf kiezen in je eigen taal.

Recent ben ik nog bezig geweest met enkele automatisaties. Zo zet ik automatisch enkele taken op mijn takenlijst wanneer ik nieuwe jongen invoer. Zo kan ik dat zeker niet vergeten. Daarover later meer...


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Grote broedkolonie Lepelaars dankzij natuurherstel in de Blankaart | Natuurpunt
Het geheim van de gele kwikstaart (video) – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

W.P.C. in samenwerking met K.B.O.F. De Pestvogel HOOGLEDE
Exotenbeurs Speciaalclub Goulds Limbra
VOGELVERKOOPBEURS LPC

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

24e Grote Vogelbeurs Gouldamadines En Kleine Exoten
Vogelbeurs De Groenvink Ham
Grote vogelbeurs Aarschot
Tweede open Kampioenschap van België voor Gouldamadines
Tweedaagse vogelbeurs De Sneppe

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on August 18, 2017 and filed under Vogels houden.