Nieuwsbrief 4 mei: Freddy Wouters op bezoek bij De Witte Valk Opwijk

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Neem een kijkje in de Vogelevenement.com fotogalerij: klik hier


Vrijdag 27 april kwam Freddy Wouters alle leden van De Witte Valk Opwijk wat meer vertellen over de verzorging van Lori's, hygiëne op onze kweekhokken en allerlei tips en trucs voor onze hobby.

Ondanks dat wij in onze club slechts 2 Lori kwekers hadden, waren de leden massaal afgezakt om naar het verhaal van Freddy te luisteren. Tijdens de uitleg viel het mij op dat iedereen gefascineerd aan het luisteren was. Interessant was het zeker en vast.

De passie voor Lori's is geleidelijk aan gegroeid bij Freddy. Net zoals bij iedere vogelliefhebber, had hij een voorkeur voor een bepaalde soort. In zijn geval Parkieten en uiteindelijk Lori's.

Voeding en kostprijs van Lori's schrikt heel wat mensen af. Nochtans valt dat best mee. Als je begint met 'de meer gewone' Lori's, hoef je niet meteen heel veel geld neer te leggen. Er is trouwens veel vraag naar Lori's dus als je enkele jongen kan kweken, ben je er meteen aan uit. De voeding (pap) maakt dat uitwerpselen en dergelijke wat vochtiger zijn. Je kan dat ook geen dagen laten hangen. Er zijn wel alternatieven. Wie zich erin verdiept, zal zien dat het niet zo lastig is als het lijkt.

Wanneer Freddy begint over zijn huisvesting, geeft hij mee dat alles gemaakt is naar zijn gemak. Makkelijk onderhoudbaar, goed proper te houden. Hygiëne is superbelangrijk. Bij het zien van het kweekhok van Freddy, denk ik toch spontaan het het gemiddelde Belgische kweekhok (ook dat van mij). Wat maken we het onszelf vaak moeilijk. Met enkele gerichte investeringen kunnen we ons enorm veel tijd uitsparen. Het kweekhok van Freddy is een mooi voorbeeld daarvan.

Belangrijk is dat Lori's een wind- en vochtvrij hok ter beschikking hebben. Ze kunnen zeker tegen de koude dus bijverwarmen is geen verplichting. Met enkele TL buizen, gloeilampen en een dimmer wordt alle verlichting geregeld. Eten & drinken, nestbakken en het licht zijn allemaal bereikbaar van buiten de kooien. Dat maakt het makkelijk om snel controles te doen en alles te voederen. Voor de afwas heeft Freddy een wasbak waar hij alles ingooit en zo steeds propere potjes ter beschikking heeft. (Oh wat kijk ik uit naar een wasbak in mijn vogelhok. Helaas...). Vergeet ook niet om altijd een EHBO kit klaar te hebben. Schaartje, kropnaald en nog enkele handige dingen passen daar zeker in. Heeft een vogel dan een probleem, dan moet je niet gaan zoeken. Aan de hand van infraroodpanelen houdt Freddy de temperatuur op 5 à 6 graden tijdens de wintermaanden. Dat is voldoende om het drinkwater niet te laten bevriezen. Als je bijverwarmt, moet je ook altijd de luchtvochtigheid in de gaten houden. Verwarming droogt uit. Opletten dus! Verluchting? Misschien wel het belangrijkste aspect op je vogelhok. Voor een goede verluchting heb je luchtstroom nodig. Dus een opening boven en beneden in je hok.

Jonge Lori's hebben deels de kleur van de ouders. Nog niet elk pluimpje natuurlijk maar ze lijken er wel snel op. Helaas worden ze ook vaak geplukt. Lori's zijn hevige broeders. Om plukken tegen te gaan, heeft Freddy zijn nestkasten zo gemaakt dat hij er een gaas kan insteken zodat ouders de jongen nog kunnen voederen maar er niet aankunnen. Knap systeem. Hetzelfde systeem dient ook om onderin de nestbak een plastieken nest te voorzien. Zo zijn de nestbakken makkelijk uit te kuisen. Knap gevonden! Dat is een beetje zoals ik een koffiefilter in de nesten voor Zebravinken steek. Lori's broeden 25 dagen en de jongen zijn in de pluimen na 60 dagen. Dat is dus een hele tijd.

Om Lori's tam te maken wordt vaak gebruik gemaakt van handopfok. Daar zijn voor- en tegenstanders van. Freddy maakte de opmerking dat iedereen met een kropnaald zou moeten kunnen werken. Met een kropnaald en war Lori pap, kan je immers een zieke vogel een boost geven en deze nog redden. Ook dit hangt uiteraard ook af van wat de vogel juist heeft. Een jong dat net wat zwakker is of een vogel die echt ziek is.

Dat Lori's speelse vogels zijn dat wist ik al. Freddy voorziet zijn volières dan ook van kapstokken, oude druivenstokken, brugjes en allerhande. Nieuwsgierig als de Lori's zijn, verkennen ze alles meteen.

Dat Lori's enkel pap eten, klopt niet. Wie wil, heeft de keuze uit pap, pellets of Lori dry. Elk met zijn voor- en nadelen.

Om af te sluiten nog iets over hygiëne en onderhoud. Om je kooien proper te maken, zijn er 3 stappen:

  • Inspuiten met een goed product
  • Product laten inwerken
  • Vuil wegwrijven

Let er ook op om warm water te gebruiken. Vuil lost zoveel beter op met warm water.

Zelf gebruik ik al jaren het product Green7 dat Freddy aanprijst. Het is makkelijk in gebruik en werkt uitermate goed. In de houten kooien die ik heb, moet ik uiteraard nog wel wat schrobben. Je kan het product puur gebruiken. Meestal volstaat het om 1l product te mengen met 4l water. Met die oplossing kan je dan een hele tijd verder afhankelijk van hoeveel kooien je moet kuisen. Het werkt trouwens ook tegen bloedluis. Als je kuist, 'lossen' de bloedluizen ook op. Na het kuisen heeft Green7 geen effect meer op de bloedluis.

Reinigen is niet hetzelfde als desinfecteren van je kweekhok. 1 à 2 keer desinfecteren per jaar is zeker een goed idee. Op voorwaarde dat je regelmatig reinigt. Desinfecteren kan eenvoudig met Green7 desinfect. Na reiniging van de kooien, Green7 desinfect vernevelen (opgelost in water) over je kooien en met de vogels in. Belangrijk is dat de oppervlakte een 6-tal minuten vochtig is. Zo kunnen je kooien er weer even tegen.

Om af te sluiten nog een tip: haal F10 bij je dierenarts. Dat is een biologische 'ontsmetting' voor in je drinkwater. Ik gebruik dat sinds dit jaar en ben er zeer tevreden over. Voor en na het kweekseizoen nuttig om evt bacteriën geen kans te geven. Tijdens het kweekseizoen handig als je een keertje je water niet kan verversen. Zo blijft het zuiverder. In plaats van voor het kweekseizoen te gaan kuren met Antibiotica, raad ik dit product aan. Tenzij je echt zieke vogels hebt, is dit meer dan voldoende.

Een boeiende verhaal dat Freddy ons kwam vertellen. Heel wat bijgeleerd en ik weet nu iets meer over Lori's.

Oja, wil je beginnen met Lori's? Volgens Freddy zijn de Iris Lori's een mooie start.


Je zal merken dat er een link naar Podcast is toegevoegd. Voor wie podcast niet kent, dat is een audio opname van een gesprek tussen verschillende personen of gewoon van één persoon die iets vertelt. Omdat ik wat verder wil gaan dan de nieuwsbrief, ben ik daarmee aan het experimenteren. Op deze pagina vind je alle opnames. Luister er eens naar en geef me je feedback. Wat denk je ervan? Wat zou je me graag horen vertellen? Kan je de podcast vlot beluisteren op deze manier?

Luister naar de podcast: klik hier

Aflevering 1: Eivoer recept — Vogelevenement.com
Aflevering 1: Eivoer recept — Vogelevenement.com
Aflevering 2: 2018, kweek & Perle Morbide — Vogelevenement.com
Aflevering 3: Vogel 2018 en Zebravinken — Vogelevenement.com


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Amerikaanse Grijze junco strijkt neer in Doornzele | Natuurpunt
DE WERELD VANUIT HET (SPECTACULAIRE) OOGPUNT VAN EEN VOGEL (video) – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Info-avond BVP Antwerpen: Etienne Can der Stricht: Papegaaien en parkieten in Australië

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Binnenkort staat er terug wat op de planning.

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on May 4, 2018 and filed under Vogels houden.