Posts filed under Vogels houden

Nieuwsbrief 4 mei: Freddy Wouters op bezoek bij De Witte Valk Opwijk

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Neem een kijkje in de Vogelevenement.com fotogalerij: klik hier


Vrijdag 27 april kwam Freddy Wouters alle leden van De Witte Valk Opwijk wat meer vertellen over de verzorging van Lori's, hygiëne op onze kweekhokken en allerlei tips en trucs voor onze hobby.

Ondanks dat wij in onze club slechts 2 Lori kwekers hadden, waren de leden massaal afgezakt om naar het verhaal van Freddy te luisteren. Tijdens de uitleg viel het mij op dat iedereen gefascineerd aan het luisteren was. Interessant was het zeker en vast.

De passie voor Lori's is geleidelijk aan gegroeid bij Freddy. Net zoals bij iedere vogelliefhebber, had hij een voorkeur voor een bepaalde soort. In zijn geval Parkieten en uiteindelijk Lori's.

Voeding en kostprijs van Lori's schrikt heel wat mensen af. Nochtans valt dat best mee. Als je begint met 'de meer gewone' Lori's, hoef je niet meteen heel veel geld neer te leggen. Er is trouwens veel vraag naar Lori's dus als je enkele jongen kan kweken, ben je er meteen aan uit. De voeding (pap) maakt dat uitwerpselen en dergelijke wat vochtiger zijn. Je kan dat ook geen dagen laten hangen. Er zijn wel alternatieven. Wie zich erin verdiept, zal zien dat het niet zo lastig is als het lijkt.

Wanneer Freddy begint over zijn huisvesting, geeft hij mee dat alles gemaakt is naar zijn gemak. Makkelijk onderhoudbaar, goed proper te houden. Hygiëne is superbelangrijk. Bij het zien van het kweekhok van Freddy, denk ik toch spontaan het het gemiddelde Belgische kweekhok (ook dat van mij). Wat maken we het onszelf vaak moeilijk. Met enkele gerichte investeringen kunnen we ons enorm veel tijd uitsparen. Het kweekhok van Freddy is een mooi voorbeeld daarvan.

Belangrijk is dat Lori's een wind- en vochtvrij hok ter beschikking hebben. Ze kunnen zeker tegen de koude dus bijverwarmen is geen verplichting. Met enkele TL buizen, gloeilampen en een dimmer wordt alle verlichting geregeld. Eten & drinken, nestbakken en het licht zijn allemaal bereikbaar van buiten de kooien. Dat maakt het makkelijk om snel controles te doen en alles te voederen. Voor de afwas heeft Freddy een wasbak waar hij alles ingooit en zo steeds propere potjes ter beschikking heeft. (Oh wat kijk ik uit naar een wasbak in mijn vogelhok. Helaas...). Vergeet ook niet om altijd een EHBO kit klaar te hebben. Schaartje, kropnaald en nog enkele handige dingen passen daar zeker in. Heeft een vogel dan een probleem, dan moet je niet gaan zoeken. Aan de hand van infraroodpanelen houdt Freddy de temperatuur op 5 à 6 graden tijdens de wintermaanden. Dat is voldoende om het drinkwater niet te laten bevriezen. Als je bijverwarmt, moet je ook altijd de luchtvochtigheid in de gaten houden. Verwarming droogt uit. Opletten dus! Verluchting? Misschien wel het belangrijkste aspect op je vogelhok. Voor een goede verluchting heb je luchtstroom nodig. Dus een opening boven en beneden in je hok.

Jonge Lori's hebben deels de kleur van de ouders. Nog niet elk pluimpje natuurlijk maar ze lijken er wel snel op. Helaas worden ze ook vaak geplukt. Lori's zijn hevige broeders. Om plukken tegen te gaan, heeft Freddy zijn nestkasten zo gemaakt dat hij er een gaas kan insteken zodat ouders de jongen nog kunnen voederen maar er niet aankunnen. Knap systeem. Hetzelfde systeem dient ook om onderin de nestbak een plastieken nest te voorzien. Zo zijn de nestbakken makkelijk uit te kuisen. Knap gevonden! Dat is een beetje zoals ik een koffiefilter in de nesten voor Zebravinken steek. Lori's broeden 25 dagen en de jongen zijn in de pluimen na 60 dagen. Dat is dus een hele tijd.

Om Lori's tam te maken wordt vaak gebruik gemaakt van handopfok. Daar zijn voor- en tegenstanders van. Freddy maakte de opmerking dat iedereen met een kropnaald zou moeten kunnen werken. Met een kropnaald en war Lori pap, kan je immers een zieke vogel een boost geven en deze nog redden. Ook dit hangt uiteraard ook af van wat de vogel juist heeft. Een jong dat net wat zwakker is of een vogel die echt ziek is.

Dat Lori's speelse vogels zijn dat wist ik al. Freddy voorziet zijn volières dan ook van kapstokken, oude druivenstokken, brugjes en allerhande. Nieuwsgierig als de Lori's zijn, verkennen ze alles meteen.

Dat Lori's enkel pap eten, klopt niet. Wie wil, heeft de keuze uit pap, pellets of Lori dry. Elk met zijn voor- en nadelen.

Om af te sluiten nog iets over hygiëne en onderhoud. Om je kooien proper te maken, zijn er 3 stappen:

  • Inspuiten met een goed product
  • Product laten inwerken
  • Vuil wegwrijven

Let er ook op om warm water te gebruiken. Vuil lost zoveel beter op met warm water.

Zelf gebruik ik al jaren het product Green7 dat Freddy aanprijst. Het is makkelijk in gebruik en werkt uitermate goed. In de houten kooien die ik heb, moet ik uiteraard nog wel wat schrobben. Je kan het product puur gebruiken. Meestal volstaat het om 1l product te mengen met 4l water. Met die oplossing kan je dan een hele tijd verder afhankelijk van hoeveel kooien je moet kuisen. Het werkt trouwens ook tegen bloedluis. Als je kuist, 'lossen' de bloedluizen ook op. Na het kuisen heeft Green7 geen effect meer op de bloedluis.

Reinigen is niet hetzelfde als desinfecteren van je kweekhok. 1 à 2 keer desinfecteren per jaar is zeker een goed idee. Op voorwaarde dat je regelmatig reinigt. Desinfecteren kan eenvoudig met Green7 desinfect. Na reiniging van de kooien, Green7 desinfect vernevelen (opgelost in water) over je kooien en met de vogels in. Belangrijk is dat de oppervlakte een 6-tal minuten vochtig is. Zo kunnen je kooien er weer even tegen.

Om af te sluiten nog een tip: haal F10 bij je dierenarts. Dat is een biologische 'ontsmetting' voor in je drinkwater. Ik gebruik dat sinds dit jaar en ben er zeer tevreden over. Voor en na het kweekseizoen nuttig om evt bacteriën geen kans te geven. Tijdens het kweekseizoen handig als je een keertje je water niet kan verversen. Zo blijft het zuiverder. In plaats van voor het kweekseizoen te gaan kuren met Antibiotica, raad ik dit product aan. Tenzij je echt zieke vogels hebt, is dit meer dan voldoende.

Een boeiende verhaal dat Freddy ons kwam vertellen. Heel wat bijgeleerd en ik weet nu iets meer over Lori's.

Oja, wil je beginnen met Lori's? Volgens Freddy zijn de Iris Lori's een mooie start.


Je zal merken dat er een link naar Podcast is toegevoegd. Voor wie podcast niet kent, dat is een audio opname van een gesprek tussen verschillende personen of gewoon van één persoon die iets vertelt. Omdat ik wat verder wil gaan dan de nieuwsbrief, ben ik daarmee aan het experimenteren. Op deze pagina vind je alle opnames. Luister er eens naar en geef me je feedback. Wat denk je ervan? Wat zou je me graag horen vertellen? Kan je de podcast vlot beluisteren op deze manier?

Luister naar de podcast: klik hier

Aflevering 1: Eivoer recept — Vogelevenement.com
Aflevering 1: Eivoer recept — Vogelevenement.com
Aflevering 2: 2018, kweek & Perle Morbide — Vogelevenement.com
Aflevering 3: Vogel 2018 en Zebravinken — Vogelevenement.com


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Amerikaanse Grijze junco strijkt neer in Doornzele | Natuurpunt
DE WERELD VANUIT HET (SPECTACULAIRE) OOGPUNT VAN EEN VOGEL (video) – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Info-avond BVP Antwerpen: Etienne Can der Stricht: Papegaaien en parkieten in Australië

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Binnenkort staat er terug wat op de planning.

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on May 4, 2018 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 19 januari: bezoek aan Vogel 2018 in Zwolle, de Nederlandse Kampioenschappen

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Neem een kijkje in de Vogelevenement.com fotogalerij: klik hier


Ik sprak in mijn podcast zondag over mijn bezoek aan Vogel 2018 in Zwolle. In één woord: top!

Net zoals vorig jaar bracht ik samen met 3 collega liefhebbers van De Witte Valk Opwijk een bezoek aan de Nederlandse Kampioenschappen. Op donderdagochtend voor 7u op weg en na een moeizame rit kwamen we iets na 10 aan in Zwolle. Vlot parking gevonden en met onze E-tickets waren we ook meteen binnen. Dat zat alvast goed. Er was al redelijk wat volk aanwezig maar geen massa zoals met de vogelbeurs in september. Nog ruim tijd voor een koffie dus.

Vogel 2018 inkom

Om 11u gingen de deuren open en voorbij de fantastische inkom, gingen we meteen door naar de vogelverkoop. In tegenstelling tot vorig jaar in Apeldoorn, was deze nu rechts achteraan gepositioneerd. Iets kleiner volgens mij en het was dan ook over de koppen lopen. Gelukkig geen wantoestanden en iedereen bleef vriendelijk. Ik denk dat er wat minder verkoopsvogels waren, maar er zat hier en daar best wel leuk spul tussen. Ik heb nog even bij enkele Pastel Bleekrug grijze Zebravinken gestaan, maar heb ze uiteindelijk toch laten zitten omdat ik al genoeg op mijn kweekhok heb zitten. Ze zijn wel verhuisd naar 2 collega kwekers uit België.

Het voordeel van de zaal in Apeldoorn is dat de vogelverkoop boven is en dus volledig gescheiden van de show. Je had ook een fantastisch zicht over de rest van de zaal en dat was meer dan de moeite waard. Dat neemt niet weg dat de zaal in Zwolle wat meer mogelijkheden heeft. Ruime parking, nog meer ruimte met aparte cafetaria en aanwezigheid van andere zaal. Zeker met het oog op het Wereldkampioenschap in 2019, is dat een goede zaak. De verlichting moet wel beter. Teveel schaduw in de kooien was echt problematisch om deftig de kleur van de vogels te bekijken. Zeker bij de eerste rij Zebravinken was dit niet te doen. Na de middag leek het een tikje beter. Wat extra verlichting dan? Gelukkig was de keuring wel bij extra kunstlicht gedaan dus dat zat zeker goed.

Bezoekers Vogel 2018

Ik weet geen exacte aantallen, maar er zouden meer dan 11000 vogels aanwezig geweest zijn. Dat is een mooi aantal, maar wel minder dan Vogel 2017. Misschien de eerste keer Zwolle? Of minder gunstige locatie voor enkele liefhebbers? Het kan ook gewoon een minder kweekseizoen geweest zijn.

Mijn aandacht ging uiteraard vooral naar de Zebravinken en exoten. Bij de Zebravinken vielen me vooral de grijzen en bleekruggen op. Grijs kweek ik zelf ook dus dat spreekt voor zich. Model, formaat en kleur waren meer dan goed bij heel wat grijzen. Ik wou er meteen enkele meenemen. Bij de bleekrug grijzen sprongen die van Jan Pastoor eruit. Zowel kwa formaat als kwa kleur. Het is de eerste keer dat ik ze ‘in het echt zie’ en ik was aangenaam verrast. Ik zie regelmatig wat foto’s passeren op Facebooken uiteraard ook de discussies rond Engels of niet. De Bleekrug grijze die ik gezien waren niet te Engels. Hier en daar wat zware borst en dat zal deels wel met Engels bloed te maken hebben. Maar geen overdreven korte bekken of lange bevedering. Verder moet het wel niet gaan. Ze zijn goed zo. Laten we daar nu mee verder gaan zonder er Kanaries van te maken.

Zebravinken Vogel 2018

Wat ik ook altijd leuk vind aan grote vogelshows zijn de aanwezige handelaars en producenten van vogelmateriaal. Dat geeft me de kans om alles eens te bekijken en nieuwe producten te ontdekken. Uiteraard luister ik ook graag eens de verkoopsuitleg van het nieuwe wonderproduct tegen bloedluis :). Zolang het de vogels niet schaadt, kan proberen zeker geen kwaad.

Al bij al een trip die meer dan de moeite waard was. Volgend jaar ga ik zeker terug om een kijkje te nemen op de Wereldkampioenschappen.

Wil je nog wat meer weten over Vogel 2018? Luister dan naar aflevering 3 van mijn podcast: Luister hier


Je zal ook merken dat er een link naar Podcast is toegevoegd. Voor wie podcast niet kent, dat is een audio opname van een gesprek tussen verschillende personen of gewoon van één persoon die iets vertelt. Omdat ik wat verder wil gaan dan de nieuwsbrief, ben ik daarmee aan het experimenteren. Op deze pagina vind je alle opnames. Luister er eens naar en geef me je feedback. Wat denk je ervan? Wat zou je me graag horen vertellen? Kan je de podcast vlot beluisteren op deze manier?

Luister naar de podcast: klik hier

Aflevering 1: Eivoer recept — Vogelevenement.com
Aflevering 2: 2018, kweek & Perle Morbide — Vogelevenement.com
Aflevering 3: Vogel 2018 en Zebravinken — Vogelevenement.com


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Aflevering 1 van Fwiet! Fwiet! met Jan Rodts, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen van Begijn Le Bleu op #SoundCloud
Video: Australian parrots
Specht en koningsparkiet (nu echt met video))

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelbeurs De Groenvink Ham
Vogelbeurs Echt en omstreken

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogelverkoop De Zanglijster Leefdaal
Grootste vogelbeurs van het Waasland
Grote verkoops en ruilbeurs ingericht door westvlaamse parkietenclub met medewerking van K.B.O.F. de pestvogel HOOGLEDE

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on January 19, 2018 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 12 januari: Perle Morbide, fotogalerij, podcast en Vogel 2018

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Afgelopen week kwam ik toevallig op Facebook een vraag tegen over Perle Morbide en het gebruik ervan. De vraag ging erover of de fruitversie ook droog te gebruiken is. Alhoewel daar nog niet echt een sluitend antwoord over is, heb ik toch weer wat bijgeleerd. Ik geef nu 2 jaar Perle Morbide bij mijn eivoer en ben daar zeer tevreden over. De verhouding bij mij is 1 maat Perle Morbide en 5 à 6 maten eivoer. Volgens mij kan je Perle Morbide niet droog geven. Tot vorige week gebruikte ik 1 maat Perle Morbide die ik liet weken in 2 maten water. Nadien meng ik dat met het eivoer. Volgens enkele collega liefhebbers is die verhouding niet correct. Op de verpakking staat: 100g Perle Morbide met 200g water. Dat lijkt op verhouding 1:2 maar er is een verschil in soortelijk gewicht. Ik ben dit dus gaan nawegen en gebruik vanaf nu verhouding 1:1,5. Dus 1 maat Perle Morbide met 1,5 maat water. Zo zie je maar. We leren nog elke dag bij.

Perle Morbide

Er is deze week nog wel meer gebeurd. Mogelijk heb je al gemerkt dat er enkele nieuwe dingen te vinden zijn op de website. Eerst en vooral is er nu een fotogalerij. Hier kan je foto's vinden van mijn kweekhok met Gouldamadines en Zebravinken, vogeltentoonstellingen en vogelbeurzen en nog veel meer.

Neem dus zeker een kijkje: klik hier

Je zal ook merken dat er een link naar Podcast is toegevoegd. Voor wie podcast niet kent, dat is een audio opname van een gesprek tussen verschillende personen of gewoon van één persoon die iets vertelt. Omdat ik wat verder wil gaan dan de nieuwsbrief, ben ik daarmee aan het experimenteren. Op deze pagina kan je alvast enkele korte opnames vinden. Luister er eens naar en geef me je feedback. Wat denk je ervan? Wat zou je me graag horen vertellen? Kan je de podcast vlot beluisteren op deze manier?

Luister naar de podcast: klik hier

Gisteren bezoek gebracht aan Vogel 2018, daarover volgende week meer. Was jij onder de indruk? Laat het me weten.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Badderende vink in bosmeertje (video) – VogelBlad
Zeevogels duiken wereldwijd in het rood | Natuurpunt

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt
Vogelbeurs De Witte Merel Vosselaar
Vogelbeurs DE WITTE MUS LICHTERVELDE

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogelbeurs Echt en omstreken
Vogelverkoop De Zanglijster Leefdaal
Grootste vogelbeurs van het Waasland

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on January 12, 2018 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 29 december: op bezoek bij François Janssens

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Bedankt voor de reacties op mijn artikel van vorige week over de voeding van mijn Zebravinken. Ik kreeg van enkele collegakwekers de tip op eerst de olie met het zaad te vermengen en dan pas het poeder. Ik heb dat nu gedaan en dat zorgt er inderdaad voor dat het poeder meteen plakt en niet naar de bodem van het emmertje zakt. De reden dat ik het anders deed, is simpel. Ik meng liever 'droog' opdat alles goed verdeeld zou zijn.

Ik ging afgelopen week op bezoek bij François Janssens, collega Zebravinkkweker en voorzitter van de Belgische Zebravinken Club. Ik kon nog iets gebruiken uit de grijsserie en zo kon ik nog eens zijn kweekhok bewonderen. Dat was inmiddels al ruime tijd geleden. Na een fantastisch tentoonstellingsseizoen, was François reeds bezig met de kweekvoorbereiding. Ik duim alvast mee voor een even goed kweekseizoen als het vorige. Naast de tentoonstellingen, BZC en het delen van enkele ervaringen met supplementen was er nog meer dan voldoende gespreksstof. Voor we het wisten waren we 2 uur verder. Over onze hobby, Zebravinken en de vogelliefhebberij in het algemeen, valt duidelijk veel te vertellen. Iets na de middag was het tijd om naar huis te gaan, van het noorden van het land terug naar het centrum 🙂.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Winter is coming: begin nu al te voederen voor wintervogels
Vechtende fazanten op Schiermonnikoog (video)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Dit weekend staat er niets op de planning. Prettige feestdagen!

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Grote verkoops en ruilbeurs in gericht door W.P.C. en K.B.O.F. OOSTNIEUWKERKE
Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt
Vogelverkoop De Breese Kanarie — Vogelevenement.com

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 29, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 22 december: mijn ervaringen na een halfjaar COMED

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Vrijdag tijdens de vergadering van De Witte Valk Opwijk, heb ik onze leden wat meer verteld over mijn ervaringen met COMED supplementen. Ik gebruik deze producten nu 5 maanden en na mijn bezoek aan dierenartsenpraktijk Trigenio, is dit het ideale moment om eens stil te staan bij de resultaten.

In een presentatie van een klein uurtje, vertelde ik waarom ik begonnen ben met COMED supplementen, hoe ik er mee omga en welke producten ik gebruik om mijn Zebravinken en Gouldamadines in topconditie te brengen. Uiteraard sprak ik ook over de resultaten die ik zie.

Vorige week vertelde ik je al over mijn bezoek aan Trigenio. Tijdens het onderzoek stelde ik de vraag of supplementen nodig waren. Ik stelde deze vraag omdat vele collega liefhebbers wel eens vreemd durven kijken als ik opsom wat ik vandaag gebruik. Volgens de dierenarts zijn een aantal supplementen zeker en vast nuttig voor wie gaat tentoonstellen en gaat kweken in de winter. We vragen veel van onze vogels. Ze moeten presteren en net zoals bij een topsporter, kunnen onze vogels elke ondersteuning gebruiken. Veel hangt uiteraard af van de omstandigheden op je kweekhok. Voor de aanmaak van vitamine D hebben vogels direct zonlicht nodig. Niet evident op de meeste kweekhokken. De dierenarts vertelde mij een anekdote van een Kanariekweker waarvan de Kanaries een calciumgebrek hadden. Volgens de kweker onmogelijk want hij gaf calcium in verschillende vormen (supplementen, sepia enz...). Zonder vitamine D wordt Calcium onvoldoende opgenomen. Onze vogels kunnen niet alles zelf aanmaken. Sommige bouwstoffen moeten we hen dus op de één of andere manier aanbieden.

Supplementen of medicatie.
Voor mij persoonlijk zijn supplementen producten die de vogels ondersteunen in hun dagelijkse afweer en opbouw. Medicatie dient enkel om zieke vogels te genezen. Kuren kan maar doe ik enkel nog in samenspraak met een dierenarts. Preventief kuren verhoogt enkel het risico op resistentie.

Waarom COMED supplementen?
De voorbije 2 jaar waren mijn kweekresultaten niet echt goed. Mijn vogels waren in goede gezondheid, maar nooit echt top. Tijdens de jongvogeldag van LZC, volgde ik de presentatie van Marie Jorissen van COMED. Het verhaal dat ze bracht sprak mij aan. Ik maakte een afspraak en ging langs voor wat meer uitleg. Samen met Jean-Louis Jorissen overliep ik mijn ervaringen en producten die ik dan gaf aan mijn vogels. We kwamen tot een schemaatje en ik ging er mee aan de slag.

Maatbeker

’Meten is weten.’
Het is belangrijk om COMED te doseren op de totale hoeveelheid voeding. Ik ging dus aan de slag en kwam tot een simpel systeem zodat ik gedurende het hele jaar een idee heb van hoeveel mijn Zebravinken en Goulds eten. Ik heb een potje van 160g en elke keer ik eten geef, noteer ik hoeveel potjes ik gebruik. Eenvoudig en effectief. Momenteel nemen mijn vogels ongeveer 2,5 kg zaadmengeling tot zich. Dat is ongeveer 35g per vogel elke week. Tegelijk hou ik al mijn ervaringen bij. Welke verschillen merk ik op? Wat als ik COMED op eivoer doe in plaats van zaadmengeling?

Meten is weten

Regelmaat.
Ik dien alle supplementen elke dag toe. Jean-Louis vertelde me dat bacteriën ook geen dag verlof nemen. Beter elke dag een halve dosering dan af en toe eens iets toedienen. Door elke dag de juiste supplementen ter beschikking te stellen, ondersteun je je vogels constant om een optimale conditie te onderhouden. Door deze regelmaat, merk ik zelf ook sneller op wanneer een vogel wat minder zit. Omdat ik er zelf ook nog regelmatiger mee bezig ben. Ik slag geen dag meer over, dat deed ik vroeger wel.

Discipline.
Zoals gezegd, ik sla geen dag meer over. Ik wil weten of mijn aanpak werkt, dus moet ik deze consequent opvolgen. Het is ook een investering want COMED is niet goedkoop. Ik heb dit er voor over, we zijn tenslotte met levende wezens bezig. De investering stimuleert me wel om nog extra mijn best te doen. Het zou zonde zijn om wat aan te modderen.

Opzoekwerk.
Een presentatie, een bezoek. Dat is lang niet alles. Ik heb kwekers gecontacteerd die COMED al gebruiken, ervaringen gelezen op het internet. Vooral duivenkwekers valt me op. De stelling die ik vaag tegenkom is 'Eens COMED, altijd COMED.'. Ik durf dat nog niet zeggen, maar het geeft me wel vertrouwen in mijn 'experiment'. Sinds mijn eerste bezoek aan COMED in juli, email ik ook regelmatig met Jean-Louis. Vragen, extra informatie en mijn ervaringen, het komt allemaal aan bod. Het is leuk om ook de mensen achter deze producten te kennen.

ervaringen

Welke producten gebruik ik nu?

Supplementen

Water.
In het water geef ik 5 dagen Roni en Clean Oral. Roni zorgt ervoor dat de vogels zelf de zuurtegraad in hun krop zuur genoeg kunnen maken. Waar appelazijn maar een heel klein beetje invloed heeft, doet Roni echt wat het moet doen. Het heeft trouwens een sterke geur waarin je ook Look zal herkennen. Clean Oral is Prebiotica. De andere 2 dagen geef ik Kadrie en Catosal in het water. Kadrie is een vitaminenpreparaat van Trigenio en Catosal ben ik net mee begonnen. Bedoeling is om de vogels te stimuleren voor het kweekseizoen. Ik maak elke dag vers water klaar per liter. Meer heb ik niet nodig. Zeker voor de vitamines is het belangrijk om dit elke dag vers toe te dienen.

water

Zaadmengeling.
Het merendeel van de supplementen geef ik via de zaadmengeling. Winmix, Levicom, Stopmite en Curol. Ik meng eerst de droge supplementen onder het eten en voeg nadien de olie toe. Winmix bevat vitamines, aminozuren, mineralen... Levicom is verrijkte biergist en bevat veel eiwitten. Stopmite is parasietwerend en kan je ook gewoon in het hok strooien. Curol is olie waar ze energie uit halen. Tegelijk zorgt deze olie ervoor dat het poeder aan de zaden blijft hangen zodat de vogels het opnemen wanneer ze de zaden pellen. Tijdens het tentoonstellingsseizoen heb ik nog een staal toegevoegd van gelijkaardig product als Exibi om de vogels wat dominanter te maken zodat ze zich showen op de TT. Deze mengeling maak ik klaar op zondag. 2,5 kg in een emmertje. Net voldoende voor een week.

zaadmengeling

Eivoer.
Mijn eivoer is een mengeling van Perle Morbide, 2 of 3 soorten eivoer en eventueel wat C19 en Weegbree. Dosering: 1 maat Perle Morbide, 2 maten water, 2 maten Orlux Gold Patee, 3 maten King eivoer en 1 maat ander eivoer (vandaag Lus eivoer), 1 koffielepel Weegbree en 1 soeplepel C19. Ik heb mijn eivoer dus wat gewijzigd. Vooral omdat ik momenteel geen supplementen via eivoer geef. Sinds ik Perle Morbide toevoeg, nemen mijn Zebravinken en Goulds hun eivoer veel beter op.

eivoer

Deze werkwijze pas ik nu ongeveer een half jaar toe. Dat wil zeggen tijdens de rui- en rustperiode en tijdens het tentoonstellingsseizoen. Wat me opviel is dat mijn vogels beter dan anders door de rui geraakt zijn. Nog sprekender zijn mijn bevinden tijdens het tentoonstellingsseizoen. Vanaf midden september tot midden december heb ik mijn 16 tentoonstellingsvogels topfit kunnen houden. Ze haalden goede resultaten en enkel op het Provinciaal Kampioenschap was de conditie een tikje minder. 2 weken later zaten ze echter terug topfit tijdens de show in Dilbeek. Mijn bezoek aan de dierenarts bevestigde mijn bevindingen. Mijn Zebravinken en Goulds zijn in topvorm. En vooral, er is een duidelijk verschil met 2 voorgaande jaren.

resultaat

Ik ben dus tevreden over de resultaten van mijn ‘experiment’. Nu start de kweekvoorbereiding en het kweekseizoen. Na de kweek maak ik uiteraard een nieuwe evaluatie. Vandaag ziet alles er zeer goed uit dus ik heb er vertrouwen in. Ondertussen hou ik ook contact met COMED om mijn ervaringen te delen en bij te sturen waar nodig.

Hou dus zeker Vogelevenement.com in de gaten voor meer nieuws. Heb jij vragen over mijn ervaringen en verzorging? Contacteer me dan zeker en vast. Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen en tips.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op ‘Vind ik leuk’ kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Paradijselijk: buizerd en ijsvogels naast elkaar (video)
Groenlingen op zonnebloemen (video)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelverkoop Pestvogel Westrand

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Grote verkoops en ruilbeurs in gericht door W.P.C. en K.B.O.F. OOSTNIEUWKERKE
Grote Vogelbeurs Kermeta Kermt

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 22, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 15 december: jaarlijks bezoek aan Trigenio

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Voor het derde jaar op rij ging ik afgelopen zaterdag langs bij Trigenio om mijn vogels te laten onderzoeken. De tentoonstellingen zijn voor mij gedaan en het plan is om tussen 1 en 15 februari te starten met de kweek. Zowel de Zebravinken als de Gouldamadines.

Ik laat mijn vogels onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze in goede conditie zijn en niets hebben opgepikt tijdens het tentoonstellingsseizoen. Begin december is een ideaal tijdstip, dan heb ik nog tijd om in te grijpen voor de kweekvoorbereiding begint.

Omdat ik niet al mijn Zebravinken en Goulds kan meenemen, kies ik er 6 uit. 3 mannen en 3 poppen. Zebravink en Gould. Vogels die van TT komen en vogels uit de vlucht. Zo heb ik een mooie steekproef. Heb je een echt zieke vogel zitten? Die kan je zeker laten onderzoeken, maar een zieke vogel herken ik meestal zelf ook.

Na 6 maanden gebruik van COMED supplementen, was dit ook het ideale moment om te kijken of mijn vogels ook effectief beter in conditie waren dan andere jaren. Gedurende het tentoonstellingsseizoen was het mij al opgevallen dat zowel de Zebravinken als de Goulds in betere conditie waren dan de voorbije jaren. Ik wijt dat vooral aan het dagelijks verstrekken van COMED supplementen. Supplementen, geen medicatie.

Zo'n bezoek verloopt als volgt: samen met de dierenarts bespreek ik de opmerkelijkste zaken van het afgelopen kweekseizoen. Ondertussen start hij met mestonderzoek van de vogels die ik heb meegebracht. Het beste neem je je vogels mee in een TT kooi met onderin een papiertje. Ik zet 3 vogels in een TT kooi. Uit het mestonderzoek bleek dat mijn vogels in prima conditie waren. Vorig jaar was ook niet slecht, maar volgens de dierenarts dit jaar opmerkelijk beter. Nadien wordt bij elke vogel de krop onderzocht. Ook daar bleek alles in orde te zijn. Uiteraard wordt elke vogels ook uitwendig gecontroleerd.

Alles bij mekaar is de conclusie dat mijn vogels in prima conditie zijn en dat ik kan beginnen met de kweekvoorbereiding.

Ik overleg ook nog even met de dierenarts over eventuele aanvullingen in de supplementen. Omdat ik vorig jaar wat problemen had met onbevruchte eieren en aanmodderende koppels, vul ik Kadrie dit jaar aan met Cathosal. 2x/week.

Mijn vermoeden en ervaringen werden bevestigd tijdens dit onderzoek. Zebravinken en Goulds in goede conditie en klaar voor de kweek. Ik ga door op de weg die ik ben ingeslagen. Uiteraard hou ik je op de hoogte van mijn ervaringen tijdens het kweekseizoen.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Tapdansend baardmannetje (video) – VogelBlad
Springende ekster (video) – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

NATIONAAL KAMPIOENSCHAP A.O.B. voor SIERVOGELS
Grote Vogelverkoopbeurs LPC Houthalen
Vogelbeurs WEV
Vogelverkoop De Breese Kanarie
Vogelbeurs - Vogelbörse

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

In januari zijn er opnieuw vogelbeurzen gepland.

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 15, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 8 december: succesvol weekend voor onze hobby

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Mijn tentoonstellingsseizoen zit er weer op. Nu krijgen de Zebravinken en Goulds enkele weken rust vooraleer aan het kweekseizoen te beginnen.

Ik ben best trots op de resultaten die mijn vogels behaald hebben de afgelopen weken. Ook dit weekend presteerden ze uitstekend. Maar liefst 13 van de 18 vogels vielen in de prijzen.

Zebravink grijs pop

Voor het tweede jaar op rij nam ik deel aan de vogeltentoonstelling in Dilbeek. Donderdagavond na een moeizame trip door de sneeuw, werd ik uitstekend ontvangen. Spontaan werden mijn zakken met kooien naar binnen gedragen. Altijd leuk na zo’n helse rit. Meer dan 1400 vogels, dat is al een mooie prestatie.

Recent schreef ik hier mijn idee over onze keurmeesters en dat zij zeker het nodige respect verdienen. Ook al gaan ze regelmatig eens in de ‘fout’. Dit weekend kwam ik echt een voorbeeld tegen van hoe het volgens mij moet: je gevoel en bevinden als keurmeester neerschrijven. Mijn complimenten aan Didier Duvivier, keurder bij AOB. AOB of KBOF maakt voor mij niet. De tijd en moeite die aan mijn keurbriefjes besteed is door Didier, is lovenswaardig. Wat mij betreft zeker een bron van inspiratie voor keurders die wat zuiniger zijn met woorden. Bedankt Didier!

keurbriefjes

Vooraleer af te zakken naar de prijsuitreiking van de Pestvogel Westrand, trok ik met 2 collega vogelliefhebbers van De Witte Valk Opwijk naar de Gouden Ringshow in Roeselare. Om 8u30 waren we ter plaatse. Op tijd voor de show openging. Fantastische show. Mooie zaal, goede indeling. Degelijke verlichting en redelijk wat standen van handelaars. Veel volk uit heel wat landen en een ruime parking. Zeker voor herhaling vatbaar! Een halve dag is zo voorbij als je eens rondgaat en wat bekende mensen tegen het lijf loopt.

Gouden Ringshow Roeselare

Uiteraard ging mijn aandacht vooral naar de Zebravinken. Daar zaten heel wat mooie exemplaren tussen. Koen Dumarey, een bevriend Zebravinken liefhebber van WZC, had de beste Zebravink van de show. Een Bleekrug bruine geelsnavel man. Prachtige vogel. Daar bovenop won Koen nog eens het klassement voor Zebravinken. Proficiat!

Bleekrug Bruin geelsnavel Koen Dumarey

Ook in Roeselare geweest? Wat vond jij ervan? Of kon je niet gaan en ben je benieuwd naar foto’s? Laat me zeker iets weten.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Experts geven Grauwe gors nog 2 jaar: dit kunnen we nog doen | Natuurpunt
Een vogel tegen het raam, en nu ?? – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

A.O.B. Provinciaal Kampioenschap Limburg
Parkiet 2017

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

NATIONAAL KAMPIOENSCHAP A.O.B. voor SIERVOGELS
Grote Vogelverkoopbeurs LPC Houthalen

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 8, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 17 november: zo verwarm ik mijn vogelhok

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Zondag heb ik in het tuinhuis bij mijn vogels de verwarming geïnstalleerd. Zoals ik vorige week al vertelde, zakt de temperatuur ‘s nachts naar het nulpunt buiten dus dan gaat de temperatuur in mijn tuinhuis ook richting 5 graden. Op zich kunnen mijn Zebravinken daar zeker tegen. Toch merk je dat ze daar wat aan moeten wennen. Ik verkies tijdens de wintermaanden tijdens tentoonstelling en kweek toch voor een minimumtemperatuur tussen 8 en 12 graden. Dat bespaart de vogels wat energie en is ook aangenamer voor mezelf als ik ze ga verzorgen.

Ik gebruik al jaren een eenvoudige olieradiator. Afhankelijk van de instelling geeft dat maximum 2000 watt maar bij mij staat die op stand 2 dus ergens rond de 1000 watt. Het voordeel van deze radiator is dat die warm blijft, ook als te juiste temperatuur bereikt is. Volgens mij is dit zuiniger dan warmtestralers die enkel warmte geven terwijl deze aanstaat.

Omdat de thermostaat op zo’n eenvoudige radiator niet ideaal is, heb ik een externe thermostaat die ik gewoon in het stopcontact steek (vergelijkbaar met een schakelklok voor stopcontact). Op deze thermostaat stel ik 3 zones in: nacht (8 graden), dag (10 graden) en speciaal (13,5 graden). Per dag en uur kan ik dan instellen welke zone geactiveerd moet worden. ‘S Nachts is de temperatuur dus minimum 8 graden. Van zodra de temperatuur zakt, schakelt de thermostaat in en dus ook mijn radiator. Overdag is het een beetje warmer met minimum 10 graden. Op die manier simuleer ik de natuur deels want dan is het tijdens de nacht ook wat kouder. Op woensdag en zondag wanneer ik de vogels uitgebreid verzorg is de temperatuur minimum 13,5 graden. Aangenaam voor mezelf en een extraatje voor de vogels. Hoe je het ook draait of keert, koude kost energie. Daarnaast heb ik nog een digitale thermometer zodat ik de temperatuur kan opvolgen. Stel dat er iets misgaat met de thermostaat, dan krijg ik een melding. Handig toch?

Iets totaal anders: dit weekend gaat het Provinciaal Kampioenschap van de KBOF door in Temse. Nu De Witte Valk Opwijk ook tot Oost-Vlaanderen behoort, kan ik hier ook deelnemen. Voor mij makkelijker dus ik maak daar graag gebruik van. Mijn laatste Provinciaal Kampioenschap dateert al van 2009 in Mollem. De Sneeuwgors Temse organiseert deze keer, ik kijk er alvast naar uit.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Langstaartklauwier in het Zwin: een nieuwe soort voor België
Video: Red Lorikeets – Dirk Van den Abeele

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogeltentoonstelling Avivaria - Merchtem Nationale Vogelshow
Grote vogelbeurs Verenigde Vogelvrienden Ieper
Provinciaal kampioenschap 2017 West-Vlaanderen KBOF (met tweedaagse beurs)
63 ste Vogeltentoonstelling Sint-Joris Vogelvrienden Sleidinge
63 ste Nationale Vogelshow en vogelverkoop
63ste Nationale Vogelshow Vogelvrienden Vilvoorde

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

TT vogelvrienden Veltem (Winksele)
Speciaalclubkleur internationale C.O.M. Kleurkanarie show 2017
Jubileumtentoonstelling vogelvereniging De Nachtegaal uit Rosmalen i.c.m. kringtentoonstelling Maasland en Meierij
Vogeltentoonstelling en vogelbeurs De Ware Vogelvrienden Poperinge
Vogelshow - Martin Weyling
Vogelverkoop De Goudvink Mechelen a/ Maas
Grote vogelbeurs verkoop en ruilen: Natuur in huis Aarschot
WZC - Gouden Ring Show
De Meerkoet Serskamp

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on November 17, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 3 november: verslag jong vogeldag OVZC

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


In augustus ging ik naar de jong vogeldag van OVZC. Mijn verslag verscheen in de Zebra van BZC. Ik deel het ook graag met jou.

Verslag jong vogeldag OVZC 20/8

20 augustus in Sint-Niklaas. Jong vogeldag van de Oost-Vlaamse Zebravinkenclub. Meer dan 40 aanwezigen, meer dan 140 vogels, een goede organisatie en als kers op de taart een enthousiaste keurder Guido Jansegers. Alle ingrediënten voor een geslaagde dag waren dus aanwezig.

Toen ik aankwam om 8u30 waren er al redelijk wat Zebravinken en liefhebbers aanwezig. Er waren ook wat verkoopsvogels aanwezig maar niet meteen iets voor mij. Rond 9u30 ging Guido van start na een welkomstwoord van Erwin Lens. De opzet was eenvoudig: kleur per kleur besprak Guido de Zebravinken en van elke kleur ging er eentje apart. Daaruit zou dan later een top 3 uit gekozen worden (klassieke kleuren man en pop, combinaties man en pop).

Elke aanwezige Zebravink werd uitgebreid besproken. Positieve en negatieve punten kwamen aan bod. "Geen tentoonstellingsvogels, maar zeker te gebruiken als kweekvogel. Opletten, wit pluimpje op de rug. Baardstrepen, dus best uitselecteren. Mooie kleur, zet daar eens een forse pop tegen.

Ik heb er achteraf nog over nagedacht. Als keurder is het niet evident om elke vogel correct te beoordelen op papier tijdens een keuring. Maar live meteen vertellen wat je ziet en je oordeel uitspreken voor 40 liefhebbers? Respect. Wat mij betreft heeft Guido hier een uitmuntende prestatie neergezet. Hij wist iedereen te boeien en ons wat bij te leren. Zat hij er dan nooit naast? Tuurlijk wel. Maar een duidelijke uitleg is volgens mij geld waard. Je kan er dan zelf mee doen wat je wil. Bedankt Guido!

Gedurende de ganse dag, zat ik tussen de West-Vlamingen die het uitstekend gedaan hebben. Ze haalden tal van prijzen en in elke reeks deden hun Zebravinken mee met de besten. Knap!

Tegen de middag verslapte de aandacht een beetje. De broodjes brachten de nodige afwisseling en na dit lekkere middagmaal gingen we verder met de laatste kleurslagen. Wanneer alle Zebravinken de revue gepasseerd waren, was het moment aangebroken. Wie mocht met de prijzen naar huis?

Mijn Witborst grijze pop viel nog net naast het podium. Proficiat aan de prijswinnaars: Koen Dumarey, Tino Allemeersch, Paul Iwens, De Bock Etienne, André Braque, Geert Braam, ...

Voor alle winnaars was er nog een leuke prijs voorzien. Eivoer, Kuisproduct en een fles Cava. Een leuke attentie die iedereen wel kon waarderen.

Ik kijk terug op een geslaagde dag. Ik had mijn agenda speciaal vrij gemaakt en dat beklaag ik mij zeker niet. Volgend jaar ga ik terug. Hopelijk ben jij er dan ook (terug) bij.

Jong vogeldag OVZC


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Onze vogels voorbereiden op de winterperiode
Smidse van een jonge grote bonte specht (video)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Zebra 2017
Vogelshow De Distelvink - Retie
Onderlinge Vogeltentoonstelling Onze Zangers Roermond
W.P.C. in samenwerking met K.B.O.F. De Pestvogel HOOGLEDE

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogeltentoonstelling Onze Vogels Grootegast
58 ste Nationale vogeltentoonstelling De Zanglijster Leefdaal
Onderlinge Vogeltentoonstelling Edel Tijdverdrijf Dinteloord
Onderlinge Vogelshow De Hofzangers Veldhoven
Vogeltentoonstelling De Hofzangers
64ste Nationale Tentoonstelling
Vogelbeurs De Lustige Vogelliefhebbers Lendelede
58ste Vogelshow Sijseelse Geelgors
Vogeltentoonstelling De Witte Mus Lichtervelde
36ste Nationale vogeltentoonstelling Vogelvrienden der Zennevallei Halle(VZHalle)
Grote Vogelverkoopbeurs LPC Houthalen
14de V.V.W. Vogelverkoop
Vogeltentoonstelling Avivaria - Merchtem Nationale Vogelshow
Grote vogelbeurs Verenigde Vogelvrienden Ieper
Provinciaal kampioenschap 2017 West-Vlaanderen KBOF (met tweedaagse beurs)
63ste Nationale Vogelshow Vogelvrienden Vilvoorde

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on November 3, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 18 augustus: de kweekadministratie van mijn vogels via Airtable

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier


Vorige week vertelde ik al een stukje van mijn kweekadministratie via Airtable. Intussen kreeg ik heel wat emails met vragen van collega liefhebbers die interesse hebben.

In wat volgt ga ik wat dieper in op hoe mijn systeem werkt en hoe ik het gebruik.

Airtable kan je zien als een moderne versie van Excel/Access en is beschikbaar via je webbrowser, computer (Mac en Windows), Android Smartphone, iPhone en iPad.

Ikzelf gebruik Airtable voornamelijk op mijn iPhone en iPad. Mijn iPhone heb ik altijd bij me dus dat is handig om meteen aan te passen als ik in mijn vogelhok ben. Of ik kan snel iets opzoeken als ik op een vogelbeurs ben. Zoals ik vorige week al aanhaalde, gebruik ik mijn iPad tijdens de selectie. Zo heb ik snel alle gegevens van een bepaalde Zebravink of Gouldamadine. Af en toe gebruik ik Airtable ook eens op mijn MacBook via de webbrowser (of programma) als ik iets nodig heb wat niet werkt op mijn mobiele toestellen.

Airtable iPhone

Omdat ik een programma zocht dat ik overal bij me had en dat zeer eenvoudig werkte, heb ik besloten om zelf eentje te maken. De uitgebreide software van ZooEasy was te omvangrijk voor mij en zorgde ervoor dat ik elk jaar na de selectie urenlang aan mijn computer spendeerde om alle gegevens bij te werken. Met Airtable kies ik zelf wat ik nodig heb en toch geniet ik van de voordelen van een systeem ontwikkeld door specialisten.

In Airtable maak je een database met daarin een aantal tabellen. Elke tabel heeft dan weer een aantal kolommen afhankelijk van de informatie die je nodig hebt.

Ik gebruik vandaag 2 databases: eentje voor mijn Zebravinken en eentje voor mijn Gouldamadines.

Mijn database bevat 3 tabellen:

  • Lijst met vogels
  • Lijst met koppels
  • Lijst met kwekers

De tabel met vogels omvat elke vogel die ik heb. De unieke id is de ringnummer (voorbeeld AB123 001). Het jaartal hoort daar uiteraard ook bij, maar dat heb ik apart gedefinieerd. Op die manier kan ik zeer snel een nieuwe vogel inbrengen zonder al te veel rompslomp. Jaar, kleur en geslacht heb ik uiteraard ook nodig. Van deze 3 elementen heb ik een keuzemenu gemaakt zodat ik niet telkens alles moet intypen. Bij de kleuren zitten dus enkel die kleurslagen in die ik kweek. Eentje bijmaken kan eenvoudig door gewoon te typen :). Geboortedatum en Ouders zijn nog 2 cruciale elementen om mijn kweekadministratie op orde te houden. Vooral dan de Ouders want dat is de link naar de tweede tabel met koppels in mijn database. Daarover hieronder meer. Er zit uiteraard nog meer in de eerste tabel met vogels. Zo heb ik een notitieveld om één en ander te noteren. Ik heb enkele aan/uit knoppen om aan te geven of de vogel verkocht, gestorven of geselecteerd is voor de TT. De meeste andere velden zijn afgeleiden van de tabel met koppels: kleur vader en moeder, aantal jongen die deze vogel in totaal al heeft voortgebracht... Uiteindelijk voeg je hier aan toe wat je wil. Ik probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden. De velden die ik zelf moet invullen zijn dan ook beperkt. Extra info die automatisch worden opgevuld aan de hand van andere tabellen kan soms handig zijn.

Airtabel tabel vogels

De tweede tabel is deze met alle kweekkoppels in. De unieke id hier is ringnummer man x ringnummer pop (voorbeeld AB123 001 x CD123 002). Kweekseizoen en datum gekoppeld vul ik ook in samen met het kooinummer. Sinds vorig kweekseizoen gebruik ik kartonnen nestkasten. Sommige koppels hadden hier echter moeite mee, dus noteer ik in een aparte kolom ook het soort nestkast bij elk kweekkoppel. Op de kartonnen nestkast kleef ik een zelfgemaakt etiket waarop ik één en ander noteer en wanneer de jongen zelfstandig zijn, neem ik daar een foto van die ik ook opsla bij het koppel in Airtable. De meeste andere elementen zijn wederom berekende velden aan de hand van de gegevens die ik heb ingegeven. Vermits ik elk jong koppel aan het kweekkoppel krijg ik meteen een overzicht met het aantal jongen per koppel voor een bepaald kweekseizoen. Via het kooinummer kan ik zien in welk soort kooien ik het meeste jongen kweek.

Airtabel tabel 2

De laatste tabel omvat collega liefhebbers waarvan ik vogels gekocht heb. Vandaag stockeer ik hier nog niet zoveel extra info. Het belangrijkste is dat ik weet van waar ze komen. Contactgegevens en dergelijke, daar heb ik andere programma's voor. Deze tabel is ook rechtstreeks gekoppeld met de tabel met vogels. Ik selecteer simpelweg een kweker uit de lijst en de link is gemaakt.

Bij het begin van het kweekseizoen, geef ik alle kweekkoppels in en tegelijk gebruik ik de info in Airtable om koppels samen te stellen. Vooral voor splitvogels en/of bepaalde eigenschappen die ik genoteerd heb. TIjdens het kweekseizoen vul ik dan verder aan en bij het herkoppelen, maak ik uiteraard ook een nieuw koppel aan in Airtable. Als de jongen zelfstandig zijn, breng ik ze in. Geslacht is soms nog niet duidelijk, maar dat is geen probleem. Van zodra ik geslacht kan zien, pas ik aan. Tijdens de selectie komt Airtable zeker in beeld want dan gebruik ik alle gegevens om me te helpen bij de selectie. iPad op de tafel en snel wat opzoeken als ik het nodig heb.

Één ding heb ik nog niet verteld en dat zijn de weergaves. Weergaves is een selectie van alle records in een bepaalde tabel. Bijvoorbeeld in de tabel met vogels heb ik een weergave met alle vogels die volgens mij dit seizoen naar de TT kunnen. Ik heb een weergave voor alle poppen of mannen in bezit en je kan er zeker nog wel meer bedenken. De handigste weergave voor mij is die waar ik alle jongen van het huidige kweekseizoen kan bekijken. Zo heb ik snel een overzicht van de kweek. In de tabel met kweekkoppels heb ik een weergave die me enkel de kweekkoppels voor dit kweekseizoen toont. Zo hoef ik die andere niet te zien als ik ze niet nodig heb.

Airtable huidig kweekseizoen

Zoals je kan zien, heb ik mijn eigen kweekadministratie gebouwd volledig naar mijn voorkeuren. Mogelijk mist er hier en daar nog wel wat, maar dat is dan aan te passen. Ik ben er alvast blij mee. Wat denk jij? Is er iets wat nog mist? Of misschien is er nog iets onduidelijk? Laat zeker iets weten, dan vul ik aan.

Voor ik het vergeet, Airtable is gratis voor de meeste functies. Er zijn enkele beperkingen maar daar ben ik nog niet tegenaan gelopen. Zeker de moeite dus om eens te proberen. Ik wil wel nog meegeven dat Airtable zelf in het Engels is. In de applicatie zelf is dat zeker te doen, ook als je geen Engels kent. Van zodra je de juiste knop weet, ben je vertrokken. De namen voor je tabellen en dergelijke kan je uiteraard zelf kiezen in je eigen taal.

Recent ben ik nog bezig geweest met enkele automatisaties. Zo zet ik automatisch enkele taken op mijn takenlijst wanneer ik nieuwe jongen invoer. Zo kan ik dat zeker niet vergeten. Daarover later meer...


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Grote broedkolonie Lepelaars dankzij natuurherstel in de Blankaart | Natuurpunt
Het geheim van de gele kwikstaart (video) – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

W.P.C. in samenwerking met K.B.O.F. De Pestvogel HOOGLEDE
Exotenbeurs Speciaalclub Goulds Limbra
VOGELVERKOOPBEURS LPC

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

24e Grote Vogelbeurs Gouldamadines En Kleine Exoten
Vogelbeurs De Groenvink Ham
Grote vogelbeurs Aarschot
Tweede open Kampioenschap van België voor Gouldamadines
Tweedaagse vogelbeurs De Sneppe

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on August 18, 2017 and filed under Vogels houden.