Posts filed under Vogels houden

Nieuwsbrief 21 juli: Bezoek aan COMED

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier

Wat vond je van mijn verslagje van de lezing van Erwin Lens? Is dat iets dat je graag meer ziet verschijnen op Vogelevenement.com? Laat me jouw feedback weten en klik hier.


De lezing van Marie Jorissen van COMED (tijdens jonge vogeldag ZCL) heeft mijn interesse voor de COMED producten wat geprikkeld. In juni nam ik dus contact op en deze week ging ik op bezoek in Hoeselt. Ik wou wel eens weten wat hun producten zo bijzonder maakte en welke producten ik nodig heb op basis van wat ik nu geef en mijn bevindingen van het laatste kweekseizoen.

Ik zie jou nu denken: Waarom wil je veranderen? Zijn al die producten wel nodig?

Waarom wil ik veranderen? Ik lees vaak dat je niet te veel moet veranderen als het goed gaat. Dat volg ik volledig. Maar wanneer gaat het goed? Ik heb nog steeds het gevoel dat de kweek nog niet volledig gaat zoals dat zou moeten. Ik gebruik nu 2 jaar dezelfde producten (en op zich zeker niet veel) en wil nu eens proberen welk verschil COMED producten maken. Waarom COMED? Wel voor mij door de boodschap die ze brengen: Resistentie-Selectie Methode. Enkel natuurlijke producten dus voor mij het proberen waard.

Zijn al die producten wel nodig? Neen, helemaal niet. Vroeger gaf ik niets. Ik kweekte massa's Zebravinken in vluchtjes en nadien in kweekkooien. Maar dan begon ik mee te doen aan vogeltentoonstellingen, kweekseizoen in de winter, grotere Zebravinken en ga zo maar door. Vogels in de natuur hebben alles wat ze nodig hebben. In onze kooien kunnen ze enkel opnemen wat jij ze geeft. Jouw hok is misschien properder dan het mijne, meer zonlicht... Allerlei omstandigheden bepalen mee wat jouw vogels nodig hebben. Hebben ze niets nodig? Prima, geef dan ook niets. Des te beter.

Tijdens mijn bezoek aan COMED, heb ik gepraat met Jean-Louis (de oprichter) en Marie (zijn dochter en commercieel verantwoordelijke). Ze vertelden mij hun filosofie, hoe de producten werken en dat de combinatie CUROL-WINMIX-RONI eigenlijk alles is wat je nodig hebt om je vogels in topconditie te krijgen. Ze hebben vele andere producten, maar met deze basis kom je heel ver.

Over de supplementen van Trigenio (die ik vandaag geef) zijn zij ook lovend en voorlopig geef ik deze ook door. Zelf ben ik daar immers ook tevreden over. Wat ik inmiddels ook geleerd heb, is dat supplementen niet alles kunnen doen. Als ik mijn kweekkooien niet uitkuis, kan geen enkel product dat volledig oplossen.

Waar ga ik dan nu mee aan de slag? Met het basispakket CUROL-WINMIX-RONI aangevuld met STOPMITE tegen parasieten en CLEAN ORAL voor propere drinkpotten.

Alles wordt trouwens eigenhandig klaargemaakt in de apotheek te Hoeselt. We zijn even rond geweest. Altijd leuk om de mensen achter het product te zien.

Ik ben benieuwd naar het resultaat. We hebben afgesproken om contact te houden om zo te kunnen bijsturen waar nodig en uiteraard om te leren. Via de nieuwsbrief krijg jij dan uiteraard ook de vorderingen te horen.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Propere en parasietenvrije volières en kooien, en ook een parasietenvrij vederkleed – Comed
Jonge vogels gevonden ! – VogelBlad
De putter en zijn pleegouders de "Fife Fancy" | Vogel hobby

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Geen vogelbeurzen dit weekend. Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Voeg snel eentje toe!

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on July 21, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 23 juni: lezing Erwin Lens

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier

Erwin Lens

Vrijdag 2 juni kwam Erwin Lens langs op onze clubvergadering van De Witte Valk Opwijk. Elk jaar proberen we enkele sprekers uit te nodigen om het voor onze leden boeiend te houden. Deze keer was dus Erwin aan de beurt om ons wat meer te vertellen over hoe hij zijn vogels verzorgt, hoe handopfok werk en wat we kunnen doen om onze vogels in topconditie naar de tentoonstellingen te brengen.

Vogels met de hand opbrengen is een fulltime job. Vandaag is Erwin (en vooral zijn vrouw) bezig om 35 vogels met de hand te voederen.

Wat de verzorging van zijn vogels betreft, vertelt Erwin heel wat zaken die we eigenlijk al zouden moeten weten. Toch zijn ze het herhalen waard en met de nodige tips gaat het soms wat makkelijker. Dagelijks vers drinkwater is er zo eentje. Erwin doet regelmatig Ajuin of Look in het water omdat het bloedzuiverend werkt. Ook mee opletten, niet teveel!

Snel je drinkpotjes afwassen? Leg ze in wat water met wat bleekwater en een zuurstofpompje. Door de beweging zijn ze na een uur of 2 perfect proper.

Tijdens de rustperiode krijgen zijn vogels 2x/week vet eivoer van een commercieel merk. Voor de kweek maakt Erwin zijn eivoer zelf en dan krijgen ze uiteraard dagelijks eivoer.

Samenstelling van Erwin zijn eivoer: melk, eieren, rusk, beschuitmeel, commercieel eivoer en insecten. Erwin legde ons in geuren en kleuren uit hoe hij dit allemaal klaarmaakt. Gewoon alles bij elkaar gooien is een slecht plan. Lactose in de melk kunnen vogels bijvoorbeeld niet verteren. Even in de microgolf dus...

Iets wat ik zelf nog nooit aangeboden heb aan mijn vogels is een kleiblok. Nochtans hebben ze dat volgens Erwin heel graag en is het ook goed om te 'ontgiften'. Enkele leden knikten tijdens het vertellen, dus ik ga dat ook eens proberen.

In plaats van Sepia schelpen te geven, schraapt Erwin deze af met klein zeefje. Dit poeder mengt hij dan met Maagkiezel en grit. Op die manier hebben de vogels alles bij elkaar als ze er nood aan hebben.

Iets waar velen nog mee worstelen, is de bodembedekking. Ik gebruik tegenwoordig bodempapier van Sukses (lijkt een beetje op vloeipapier) en daar ben ik best tevreden over. Erwin gebruikt Anti-Cocidiose korrels.

Heb je last van luizen? Of wil je je vogels preventief 'behandelen' om luizen te beperken? ByeMite is een aanrader, maar moet je wel regelmatig gebruiken. Een stempel Frontline in de nek werkt uitstekend tegen Zwarte luis. Ik gebruik Ivermectine bij mijn vogels. Cydectin kan je in het drinkwater doen en werkt dus van binnenuit.

Tijdens het kweekseizoen gebruik Erwin kokosvezel, Sisal en Kapok) als nestmateriaal. Kapok kende ik zelf niet. Wel gebruik is mos dat ik haal uit het gras uit mijn tuin. Dat gebruiken mijn Zebravinken graag.

Vogels met de hand opbrengen, waar moet je op letten? Je neemt de jongen vogels weg van de ouders als ze ongeveer 7 dagen oud zijn. Belangrijk ik dat je ze warm houdt, dan sperren ze hun bekje beter. Je kan daarvoor een warmtebron gebruiken of een nylonkous doen over enkele jongen samen. Erwin gebruikt Kaytee handopfok met flessenwater.

Laat je niet verleiden om je klaargemaakte papje te herbruiken. Je maakt dit best elke keer vers om problemen te vermijden. Een klassiek spuitje zonder rubber, even uitboren met boortje 3 mm en dan een rubberslangetje erop. Zo doet Erwin het. Hier zijn echter veel alternatieven zoals kropnaalden.

Als voorbereiding op de TT, kooit Erwin zijn kruisingen meteen op zodat ze kalm worden en wennen aan de kooi. Hij kooit ze per twee op in een TT-kooi en plaatst ze 3 weken met het gezicht naar de muur (weliswaar met verlichting). Op die manier ben je bezig met de vogels. Je moet de kooi draaien om eten en drinken te geven. Kooien verplaatsen... Zo went de vogel veel sneller.

Ideaal is om je vogels regelmatig badwater te geven of even te besproeien. Een koffielepel boorzuurschilfers en glycerineolie zorgt voor zachte pluimen!

Bek en poten kan je inwrijven met Lindesa zalf of Mastikel. Je zal zien dat ze er zo beter verzorgd uitzien. Ik gebruik zelf Mastikel. Oudere vogels met veel schubben op poten hebben er zeker baat bij, net zoals je vogels voor TT.

Voor je je vogels wegbrengt, nog een druppel Ivermectine in de nek om parasieten te vermijden!

Voila, een korte samenvatting van het verhaal van Erwin. Wat mij betreft een aanrader om Erwin eens uit te nodigen op de vergadering van jouw vogelvereniging. Ik zag onze leden immers met veel interesse luisteren en enkele tips noteren om thuis te proberen.

Bedankt Erwin!

Op vrijdag 7 en 14 jullie krijg je een beperkte nieuwsbrief. Geen nood, op 21 juli krijg je opnieuw je vertrouwde nieuwsbrief.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Kleine gele kwikstaart - cultuurvogels
Ruim een derde van de Belgische vogels duikt in het rood | Natuurpunt
Raaf: slim, slimmer, slimst (video) – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelbeurs Vogelvereniging Veldhoven

Hou zeker ook deze pagina in de gaten met nieuws over vogelgriep.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Voeg snel eentje toe!

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on June 23, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 16 juni: Jong vogeldag ZCL

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier

Zaterdag 10 juni was ik aanwezig op de jong vogeldag van Zebravinken Club Limburg (ZCL). Het was de eerste jong vogeldag voor het nieuwe bestuur dus ongeacht de afstand wou ik toch eens een kijkje gaan nemen.

Op de planning stond de keuring, BBQ en dan een presentatie van COMED. Zelf heb ik geen Zebravinken meegenomen. Ik had nog niets klaarzitten en tijdens de week weinig tijd om eens wat uit te vangen. Niet getreurd, ik vond dat er vrij veel Zebravinken aanwezig waren. Zeker in vergelijking met het aantal liefhebbers. Persoonlijk had ik iets meer liefhebbers verwacht, maar goed het zal waarschijnlijk terug wat opbouwen zijn.

Voor de keuring mocht elke aanwezige op een briefje zijn of haar top drie invullen. Daarna deden alle keurmeesters dat. Er was dan even verwarring want ja kwam er dan geen uitleg meer? Met de hulp van enkele aanwezigen en de keurmeesters werden dan de Zebravinken per kleur gezet en in 2 groepen konden we dan meeluisteren naar de uitleg van de keurmeesters. Voor de organisatie zeker een puntje om mee te nemen naar volgende keer.

De BBQ was prima. Niets op aan te merken eigenlijk. Meer dan voldoende en tijdens de middag handig om terug wat krachten op te doen voor de presentatie en prijsuitreiking die volgden in de namiddag.

ZCL voordracht COMED

Vooraf wist ik niet goed wat te verwachten van de presentatie door COMED. Zelf gebruik ik vandaag geen producten van COMED, maar ik hoor er regelmatig wel positieve dingen over. Wat me opviel was dat ze tijdens de uitleg sterk de focus legden op natuurlijke producten en selectie op sterke en resistente vogels. Ok, tussen zoiets vertellen en ook echt menen kan veel verschil zitten. Maar voor mij kwam het alleszins zeer geloofwaardig over. En zoals eerder gezegd, hoor ik er regelmatig goede dingen over. Enkele aanwezigen gebruiken al producten van COMED. Vooral CUROL, RONI en FERTIBOL. Volgens Marie, de vertegenwoordigster en dochter van oprichter, vertelde dat RONI + WinMix + Megabactol of CUROL een goed mix is waar vele vogelliefhebbers wat aan hebben. Uiteraard is er meer nodig dan deze producten. Goede hygiëne, verzorging ...

Olie op zaden? Voor mij blijft dat toch een beetje een open vraag. De ene zegt dat het geen zin heeft, de andere zweert erbij. Weet jij het juiste antwoord?

Ik vond het alleszins een boeiend verhaal en ben benieuwd naar meer. Dat wil niet zeggen dat ik meteen alles ga veranderen. Ik ga wel wat opzoekingswerk verrichten. Als ik meer weet, weet jij het uiteraard als eerste via Vogelevenement.com.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Purperreiger: voor het eten stilstaan (video) – VogelBlad
Vogelblog van Cornelis Fokker: Bijna een blauwe rotslijster, bijna...

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Beide vogelbeurzen zijn afgelast door maatregelen vogelgriep.

Vogelbeurs LPC
Jaarlijkse Vogelbeurs Speciaalclub Gouldamadine

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Voeg snel eentje toe!

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on June 16, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 12 mei: verslag van Piet Koolmees over lezing Jan Pastoor

Meer bezoekers op de vogeltentoonstelling of vogelbeurs van je vogelvereniging? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb je een tip voor je collega vogelliefhebbers? Iets wat jij doet en succes mee haalt? Laat het me weten!

Klik hier

Piet Koolmees plaatste deze week een leuk verslag op Facebook van een lezing gegeven door Jan Pastoor. De lezing was georganiseerd door NZC Utrecht:

Heb dinsdag avond 2 mei de moeite genomen om in Baarn een lezing bij te wonen. Deze werd gegeven door Jan Pastoor en ging over hoe Jan kweekt en hoe hij zijn vogels prepareert voor de kweek en TT's. Hij liet ons in een dia serie zijn vogelverblijf zien ( zonder ramen, dus geen daglicht ) wel met vloerverwarming en geforceerde lucht regulatie. Jan kweekt in/met 40 broedkooien en heeft daar voor ca 65 koppels tot zijn beschikking, voor zijn jonge vogels heeft hij 6 vrij grote uitvlieg vluchten. De kweekresultaten houdt hij bij op kweekkaartjes ( niet in een ingewikkeld programma of boekwerk ). Het samenstellen van de kweekkoppels is een beetje een vingerspitse gevoel gewoon de goede vogels op elkaar zetten en je gevoel laten meespreken gezien type en model. Jan heeft ook een beeld van een zebravink in het oog en daarmee koppelt hij ook ( eerst model/type dan kleur ) Voeding zaad geeft hij zijn eigen mengsel JP , eivoer van Wittemolen, grit en maagkiezel, aan preparaten doet Jan niet veel. Als een vogel ziek is probeer hij deze een weekje op te peppen met WM-forte lukt dat niet dan helaas pindakaas ( klikko) De jongen worden eigenlijk direct na het spenen op kleur en sekse in de grote vluchten gezet dan zijn ze ca 40 dagen. Als het TT seizoen begint kooit Jan ca 6/8 weken daarvoor in de 40 broedkooien en 40 TT kooien totaal 80 uitgeselecteerde vogels op. De vogels zitten dan de ene week in de TT of broedkooi, om ze aan de TT situatie te laten wennen. In deze periode krijgen ze ook alleen maar zaad, maagkiezel, grit ( geen eivoer ) en water bad water naar behoefte en soms de plantenspuit Het TT klaar maken van de vogel is een hele onderneming bij Jan en doet er wel ca 1 ½ weken over. Eerst de staart, dan borsttekening, flanken en vleugels en als laatst de snavel-poten. Bij inbreng op de show spuit hij ze nog een beetje nat. Dit is zo,n beetje zijn manier van Kweken en TT klaar maken Na de pauze konden er nog vragen gesteld worden waar Hans v.d. W dankbaar gebruik van maakte. Hier kwam het probleem bij de keuringen bij de bleekruggen naar voren welke maatstaven moeten er nu aangehouden worden bijv. de combinatie van:

  • Donker rugdek minimale kop/nekscheiding maar wel met diepe wang/flank
  • Licht rugdek donkerekop iets minder diepe wang/flank (meestal split masker vogels)
  • Of een tussen vorm waarvan het accent wordt gelegd op kopnek scheiding en redelijk diepe wang/flank

De meningen waren hier toch veel uiteenlopend. Uiteindelijk is het voor de liefhebber, JP incl. niet helder ( deze zet daarom diverse kleurschakeringen in donker- midden en licht ) Het tweede item was het inkweken van Engelse vogel om model/type en formaat te kunnen verbeteren. Het verkrijgen van Engelse vogels is wel een kostbare aangelegenheid er werden bedragen genoemd van 50/200 pond per stuk afhankelijk van de kwaliteit. Hans Knotters vond dat hierdoor de kleine liefhebber niet in mee kan gaan of wil beginnen en dan mogelijk afhaakt. Jan vertelde dat het inkweken wel met zeer veel zorgvuldigheid moet gebeuren, dat je de Engelse vogels niet op de normale bij ons standaard vogels moet paren. Dan is het resultaat al bij voorbaat niks. Extreme vogels vragen ook om aandacht en partners. Ook dat er diverse kleuren niet aan te raden zijn om Engelse in te kweken. Hans v.d. W stelde voor om de Fysieke Klasse wat leven in te blazen en te laten keuren door Engelse Keurmeesters. Ik stelde daarbij voor om dat dan ook op de Engelse manier te doen, 2 in een kooi. Na nog wat grappen over een Durex glijmiddel te gebruiken bij te schrale vogels zijn we lekker weer naar huis gedaan. Bedankt voor de leuke avond “Utrechtse NZC.”

Bedankt Piet voor het verslag!

Ben je zelf geen Zebravinken liefhebber? Ik doe mijn best om ook andere verslagen vast te krijgen. Heb jij er eentje? Stuur dan maar door.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Je doet mij een groot plezier als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Handopfok Zebravink jong - YouTube
Breaking news: Daar zijn ze, jonge ijsvogels!
OPKOMST HALSBANDPARKIET – VogelBlad

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelvereniging "De Edelzanger", Aardenburg met promotiestand op de braderie / rommelmarkt te Aardenburg — Vogelevenement.com

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Geen activiteiten gepland voor de komende weken.

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on May 12, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 24 februari: Vogelbeurs Zwolle

Organiseer jij of je vogelclub een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Dinsdag verscheen er op de website van het FAVV een nieuw persbericht over een wilde Zwaan waarbij vogelgriep is vastgesteld. Dit verandert niets aan de maatregelen die al actief waren en dat ook blijven tot en met 10 maart. Goed nieuws dan weer vanuit Lebbeke waar in de bufferzone geen andere gevallen van vogelgriep zijn vastgesteld. De bufferzone is intussen dan ook opgeheven.

Op de hoogte blijven van alle nieuws rond vogelgriep? Hou deze pagina van het FAVV dan in de gaten: Vogelgriep

Zaterdag 18 februari ben ik voor de 2de keer in korte tijd in Nederland geweest voor een vogelevenement. Deze keer geen show maar de vogelbeurs in Zwolle. 500 km heen en terug maar met gezelschap in de auto is dat zo gepasseerd. Iets na 5 in de ochtend waren we al op pad en een kleine 3 uur later ter plekke. Een vlotte rit op de mist na.

Bij de aankomst werden we meteen verwelkomd door een ontsnapte Toekan die rustig in een boom zat. Bij de links onderaan vind je een artikel met wat meer info. De brandweer heeft er werk aan gehad...

Toen we aankwamen stond er al een immense rij om binnen te gaan. Gelukkig hadden wij onze tickets al besteld via internet. Een zorg minder maar er werd toch aardig gedrumd om binnen te raken. Hier heeft de organisatie nog wat werk om het volgende keer beter te doen. Eens binnen ging alles veel vlotter. Twee immense zalen met heel wat vogels te koop. In de eerste zaal was het niet te druk ondanks de talrijke opkomst van vogelliefhebbers uit alle landen. België, Nederland, Duitsland, Polen, Portugal... Teveel om op te noemen. In de tweede zaal was het drukker maar de gangen waren ruim dus geen problemen. Aan de zijkanten stonden allerlei handelaars hun materiaal aan te prijzen. Ik blijf het fascinerend vinden om ook al deze standen grondig te bestuderen en te kijken wat er allemaal op de markt is. Wie weet ontdekken we het wonderproduct :).

Over het algemeen had ik wel wat meer vogels verwacht. Er waren op zich wel veel verkoopsvogels aanwezig maar er was ook nog veel plaats over. Echte bijzonderheden heb ik ook niet opgemerkt. De meeste vogelliefhebbers zijn al aan het kweken dus mogelijk heeft dat er ook wat mee te maken.

De trip was de moeite waard. Hebben we dat in België ook, zo'n grote vogelverkoop? Ik ben al in Putte geweest en al wat langer geleden ook in Aarschot maar die zijn toch wat kleiner in vergelijking met de vogelbeurs in Zwolle.

Vogelmarkt Zwolle


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Om de visibiliteit van de website te verhogen, helpt het enorm als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Reprodutores | MandarinsBrogueira.pt
Toekan in boom - vogelmarkt Zwolle
Vogelblog van Cornelis Fokker: Het kat-en-muisspelletje van de oeverpieper

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Vogelbeurzen in België mogen helaas niet doorgaan. Uit respect voor de organiserende clubs, laat ik de aankondiging hier nog verschijnen.

VOORDRACHT door Dhr. A. VAN MINGEROET
Vogelbeurs de Vogelvriend Hellevoetsluis
Vinkententoonstelling
Vinkententoonstelling speelkooi en tentoonstellingskooien
AFGELAST DOOR VOGELGRIEP! Grote vogelbeurs verkoop en ruilen Aarschot

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Voordracht van veearts Peter Coutteel
Vogelbeurs De Siervogel Rotselaar

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Op zoek naar een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Ga naar Vogelevenement.com
Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on February 24, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 20 januari: mijn bezoek aan Vogel 2017 in Apeldoorn

Organiseer jij of je vogelclub een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Heb jij een bezoek gebracht aan Vogel 2017 in Apeldoorn?

Enkele bevriende vogelliefhebbers hadden mij al aangeraden om eens te gaan kijken naar het Nederlands Kampioenschap. Veel vogels, een mooie vogelverkoop en knappe organisatie.

Donderdag 12 januari was het zover, om 7u vertrok ik samen met 3 andere vogelliefhebbers van De Witte Valk Opwijk naar Apeldoorn. Alhoewel de rit vrij vlot verliep, waren we toch 3 uur onderweg. Verhalen over het kweekseizoen en eerste jonge vogels hielden ons tijdens de rit bezig.

Aangekomen op onze bestemming vonden we vlot plaats op de ruime parking en zodra we onze inkom hadden betaald, gingen we op zoek naar een koffie en iets om te eten. Het viel me op dat er wel wat volk was, maar overdreven was dat zeker niet. Om 11 uur gingen de deuren open en dan was het even drummen om binnen te gaan. Iedereen zette de spurt in naar de vogelverkoop om daar de buitenkansjes snel uit te plukken. Ik ben zelf geen fan van een vogelverkoop. Terwijl iedereen druk aan het zoeken was naar wat leuks, nam ik de tijd om wat rond te kijken.

De vogelverkoop was boven en dat gaf me een mooi overzicht over het evenement. Bijna 12000 vogels, standjes van de speciaalclubs en uiteraard ook fabrikanten en vogelhandelaars. De prachtige inkom maakte het geheel af, ik was onder de indruk.

De kwaliteit van de aanwezige tentoonstellingsvogels kan ik moeilijk beoordelen. Het waren er zoveel dat ik ze niet allemaal even uitvoerig heb bekeken. Ik heb wel wat leuke Zebravinken gezien, maar echt overdonderd door de kwaliteit was ik niet. De volières met IJsvogels en andere bijzondere vogelsoorten waren wel indrukwekkkend. Daar zaten toch enkele soorten tussen die ik nog niet had gezien.

Het meest van al heb ik genoten van de verschillende standjes. Ik het mijn lidmaatschap bij de Nederlandse Zebravinken Club verlengd en tal van andere speciaalclubs ontdekt. Balpennen, embleempjes en kleine gadgets. Nederlandse vogelverenigingen hebben het allemaal. Best grappig. In België kom je dat niet zo snel tegen maar in Nederland hebben ze het allemaal. Een traditie? Alle grote fabrikanten van eivoer, zaadmengelingen en supplementen waren aanwezig. Ook al gebruik ik al een tijdje hetzelfde eivoer en zaadmengeling, ik ontdek nog graag wat er op de markt is. Hetzelfde geldt voor de kleinere standjes met bijzonderheden of de vogelhandelaars die hun gamma komen tonen. Ik heb me de papieren bodembedekking van Sukses aangeschaft om eens te proberen. Ken jij Lus eivoer? Ik kende het nog niet, maar heb het toch eens meegebracht na de overtuigende uitleg van de verkoper. Toch maar eens testen en zien wat mijn Zebravinken en Goulds ervan vinden...

Een aangename dag met leuk gezelschap. Wat mij betreft is Vogel 2017 een mooi voorbeeld van positieve reclame voor onze hobby.

Tot volgend jaar?


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Om de visibiliteit van de website te verhogen, helpt het enorm als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Nature Today | Meest gelezen berichten in 2016 op Nature Today
Alle tijd om het aankomend kweekseizoen perfect voor te bereiden | Vogel hobby
Het wordt ijskoud: vergeet de vogels niet! | Natuurpunt

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Grote Vogelbeurs
Vogelbeurs De Witte Spreeuwen Roeselare

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogelbeurs De Goudvink Mechelen
Vogelbeurs De Koninklijke vogelmaatschappij DE ZANGLIJSTER LEEFDAAL
Grootste beurs van het Waasland
Internationale Zebravinkendag 2017
VERKOOPS EN RUILBEURS K.B.O.F. HOOGLEDE EN DE WESTVLAAMSEPARKIETENCLUB

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Op zoek naar een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Ga naar Vogelevenement.com
Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on January 20, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 13 januari: wat tips voor beginnende vogelliefhebber

Organiseer jij of je vogelclub een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


Een tijdje terug vroeg iemand me wat meer info als startend Zebravinkenkweker. Omdat mijn antwoord ook voor jou nuttig kan zijn, deel ik het hieronder.

Alles hangt af van je interesse. Als je niet meedoen aan vogeltentoonstellingen, kan je best die Zebravinken houden die jij zelf het mooist vindt. Als je wil meedoen aan vogeltentoonstellingen, volg je best de standaard.

In de standaard is duidelijk omschreven hoe elke kleur er moet uitzien, eventueel met foto's. Er zijn wel wat verschillen in Belgische en Nederlandse standaard, maar grote lijnen zijn zeker dezelfde.

Hier kan je de Belgische standaard vinden met foto's. (Vrij consulteerbaar via website KBOF)

Als je je gaat concentreren op de Zebravink, raad ik je aan om lid te worden van de Belgische Zebravinken Club en de Nederlandse Zebravinken Club. Op die manier blijf je op de hoogte van alle nieuwigheden en leer je ook wat bij met de informatie die in de clubbladen verschijnt.

Een echte aanrader is het boek uitgebracht door NZC. Daar staat eigenlijk alles in wat je moet weten: verzorging, standaard en hoe je elke kleur best kan kweken. Uiteraard staan er ook heel wat foto's in. Een aanrader!

Link naar het boek: Nederlandse Zebravinken Club – Webshop

Om je vogels te selecteren, ben je wel op jezelf aangewezen. Al je vogels meenemen naar een vogeltentoonstelling raad ik je niet aan. Wel zijn er regelmatig jonge vogeldagen of babykeuringen waar je naartoe kan gaan en enkele vogels meenemen. De data waarop deze doorgaan, kan je ook terugvinden in de clubbladen van BZC en NZC of op Vogelevenement.com. Meestal is dat van mei - september. Nadien starten de vogeltentoonstellingen. Als je niet weet welke vogels je nu moet houden, raad ik je aan om in je buurt een kweker van Zebravinken te zoeken en die eens uit te nodigen om je te helpen. Dat is de beste manier om bij te leren.

Lees zeker ook mijn nieuwsbrief op Vogelevenement.com. Elke week post ik daar iets voerde verzorging van mijn Zebravinken, verslag van een babykeuring of iets anders uit onze hobby.

Uitleg over mijn selectieproces: Nieuwsbrief 15 juli: Bijna tijd om te selecteren — Vogelevenement.com

Hopelijk ben je daarmee verder geholpen.


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Om de visibiliteit van de website te verhogen, helpt het enorm als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Er staan er een heleboel in bovenstaande tekst :)

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Grote internationale vogelbeurs: De Valk Putte

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Grote Vogelbeurs
Vogelbeurs De Witte Spreeuwen Roeselare
Vogelbeurs De Goudvink Mechelen
Vogelbeurs De Koninklijke vogelmaatschappij DE ZANGLIJSTER LEEFDAAL
Grootste beurs van het Waasland
Internationale Zebravinkendag 2017

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Op zoek naar een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Ga naar Vogelevenement.com
Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on January 13, 2017 and filed under Vogels houden.

Nieuwsbrief 30 december: Boeken over vogels

Organiseer jij of je vogelclub een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Aarzel dan niet en registreer deze meteen in de Vogelkalender.

Klik Hier!


De laatste nieuwsbrief van 2016. Het nieuwe jaar en meteen ook een nieuw kweekseizoen, staan voor de deur. Tussen Kerst en Nieuwjaar neem ik klassiek enkele dagen verlof. Geen volledige week, maar enkele dagen voor en na de feesten.

Het ideale moment om wat bij te lezen in enkele boeken. Boeken over vogels, Zebravinken en Goulds. Maar ook andere boeken die weinig met onze hobby te maken hebben.

Maar waarom lezen we nog? Alles staat toch op het internet? Als ik een probleem heb tijdens de kweek, zoek ik toch gewoon even op Google? Als ik wil weten hoe ik het best mijn vogels kan verzorgen, surf ik toch gewoon naar enkele websites over die vogelsoort?

Ikzelf ben een grote voorstander van het internet en alle voordelen die eraan vasthangen. Zonder het internet was ik nu geen nieuwsbrief aan het schrijven die jij en onze collega liefhebbers kunnen lezen. Zonder het internet had ik geen website kunnen maken voor De Witte Valk Opwijk en voor de Belgische Zebravinken Club. Dat zou zonde zijn, want beide websites bevatten heel wat nuttige informatie.

Toen ik begon met Zebravinken schuimde ik alle fora af op zoek naar bruikbare informatie. Ik heb daar zeer veel info gevonden en uitgeprobeerd en toch miste ik iets. Een goed boek waar alles eens bij elkaar stond. Een boek met daarin kennis van verschillende mensen bij elkaar gebracht met als doel jou en mij iets bij te leren.

Mijn eerste echte boek over vogels was 'De Zebravink', uitgebracht door de Nederlandse Zebravinkenclub. Een fantastich boek met daarin alle info die je nodig hebt als Zebravinkenliefhebber. Nu goed, ik overdrijf een beetje. Dit boek geeft je een leidraad waarmee je aan de slag kan. Met de kennis die je opdoet, kan je op zoek op het internet of tijdens bijeenkomsten. Onduidelijkheden kan je opzoeken via Google en vragen kan je dan stellen tijdens bijeenkomsten van je vogelvereniging.

Een ander nuttig boek is 'Onkruidzaden' van Alois Van Mingeroet. Ook hier geldt dat veel informatie ook terug te vinden is op het internet. Alois bracht dit samen en combineerde kennis uit andere boeken met zijn ervaringen. De moeite waard dus!

Vorig jaar kreeg ik ook de kans om het oude Zebravinkenboek van BZC te lezen. Sommige dingen daaruit zijn al achterhaald, maar toch bevat dit boek een schat aan informatie. Als jij iemand kent die nog een extra exemplaar heeft, ik ben nog op zoek! Laat me dus zeker iets weten.

Ik wil boeken ook niet heilig verklaren. Uiteraard staan daar ook fouten in en zijn ze vaak ook niet compleet. Een boek hoeft ook niet perse een boek te zijn. Als iemand al zijn kennis bundelt en dat in een online formaat giet, is dat evenzeer een goede bron aan informatie. Een volledig uitgewerkte website rond de Zebravink bijvoorbeeld, zou ik persoonlijk enorm leuk vinden. Echter ben ik die -net zoals voor andere vogelsoorten- nog niet niet tegengekomen. Jij wel? Stuur je mij die dan even door als je wil?


Benieuwd naar mijn Eivoer recept? Klik hier, vul je e-mail adres in en ontvang het in je mailbox.

Staat Vogelevenement.com nog niet op jouw website of wil je de affiche van Vogelevenement.com gebruiken op jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Laat het mij weten door te antwoorden op dit bericht of contact op te nemen via de website.

Heb je de Facebook pagina al bezocht? Om de visibiliteit van de website te verhogen, helpt het enorm als je op de Facebook pagina even op 'Vind ik leuk' kan klikken. Wil je dat doen? Bedankt!

facebook.com/vogelevenement


Vogelboekhandel J&J | gespecialiseerde handel in vogelboeken

Promoot Vogelevenement.com door dit bericht door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden en kennissen of print deze affiche en verspreid ze op jou vogeltentoonstelling of vogelbeurs. Bedankt!


Wat staat er op de planning voor dit weekend?

Dit weekend staan er geen vogelbeurzen of vogeltentoonstellingen op de planning.

Meer weten? Ga dan naar de Vogelkalender

Nog een vogeltentoonstelling of vogelbeurs dit weekend?
Laat het mij weten door hier te klikken. Bedankt!


Planning voor de komende 2 weken:

Vogelverkoop in Kermeta Kermt
Vogelbeurs K.B.O.F. de zwaluw en de westvlaamse parkietenclub
Vogelverkoop De Witte Mus Lichtervelde
Grote internationale vogelbeurs: De Valk Putte

Nog weet van een ander evenement? Klik dan hier en registreer het snel. Bedankt!

Bekijk alle vogelbeurzen en vogeltentoonstellingen deze maand: klik hier


Wil je contact met me opnemen? Klik dan hier

Op zoek naar een vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Ga naar Vogelevenement.com
Wil je de wekelijkse nieuwsbrief met vogelkalender ontvangen? Schrijf je dan nu in
Promotie maken voor jouw vogeltentoonstelling of vogelbeurs? Registreer jouw evenement
Link naar jouw website op Vogelevenement.com? Klik dan hier

Posted on December 30, 2016 and filed under Vogels houden.